Iranul a lansat cu succes o rachetă cu rază lungă de acţiune - VIDEO

Forţele armate iraniene au efectuat cu succes, luni, un tir de rachetă Shahab-3, cu raza de acţiune de 2.000 de kilometri, în cadrul unui exerciţiu, relatează postul de televiziune iranian în limba engleză Press-TV.

268 afișări
Imaginea articolului Iranul a lansat cu succes o rachetă cu rază lungă de acţiune - VIDEO

Rachetă Shahab 3 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Televiziunea iraniană a prezentat imagini de la lansarea rachetei, într-o regiune semideşertică.

Conform comentatorului postului de televiziune, racheta Shahab-3 are o rază de acţiune cuprinsă între 1.300 şi 2.000 de kilometri.

Iranul a lansat o rachetă de tip Sejil

Forţele armate iraniene au lansat cu succes luni o rachetă de tip Sejil, cu două trepte, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, în cadrul unui exerciţiu militar, relatează agenţia FARS şi postul de televiziune în limba engleză Press-TV.

"Pentru prima dată, Gardienii Revoluţiei au testat o rachetă cu două trepte utilizând combustibil solid, în timpul exerciţiilor militare", a relatat agenţia FARS.

"Acest lucru arată sporirea capacităţii strategice şi preventive (a Iranului) pentru a face faţă oricărei ameninţări", a adăugat FARS.

Hossein Salami, comandantul Forţelor aeriene ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului, a declarat la Press-TV că racheta Sejil a fost testată în paralel cu lansarea rachetei Shahab-3, care are raza de acţiune tot de 2.000 de kilometri.

Cele două rachete sunt capabile să atingă teritoriul israelian, aflat la o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri.

Salami a făcut aceste declaraţii pentru presa iraniană de la locul de lansare a rachetelor.

La 20 mai, Iranul a lansat deja o rachetă de tip Sejil, din regiunea Semnan, situată la est de Teheran. Un oficial american declarase că tirul pare să fi avut succes.

La 12 noiembrie 2008, Iranul a anunţat pentru prima dată că a testat acest tip de rachetă, considerată a fi de "nouă generaţie".

Racheta Sejil are "două trepte cu două motoare, utilizează combustibil solid combinat şi are capacităţi extraordinare şi foarte mari", declara atunci fostul ministru al Apărării, Mohammad Ali Najar.

Iranul a lansat rachete cu rază medie de acţiune

Teheranul a efectuat în cursul dimineţii de duminică exerciţii de lansare a rachetelor cu rază scurtă de acţiune.

Rachetele cu rază medie testate duminică erau de tip Shahab-1 şi Shahab-2, având o rază de acţiune cuprinsă între 300 şi 700 de kilometri, şi au fost lansate cu succes, a anunţat, la televiziunea de stat, comandantul forţelor aeriene ale Gardienilor Revoluţiei, Hossein Salami.

"Tirurile de rachetă au lovit ţintele cu precizie", a declarat el.

Anterior, Iranul lansase, duminică dimineaţa, trei tipuri de rachete cu rază scurtă de acţiune, în debutul exerciţiilor militare intitulate "Marele Profet 4", potrivit televiziunii de limbă engleză Press-TV.

Erau rachete Tondar (raza de 150 de kilometri), Fateh 110 (200 de kilometri) si Zelzal (pana la 400 de kilometri).

Hossein Salami afirmase că tirurile cu rachete Shahab-1 şi 2 vor fi efectuate duminică seara, iar cele cu rachete Shahab-3, luni.

Aceste tiruri au loc după recenta decizie a preşedintelui american, Barack Obama, de a renunţa la proiectul privind amplasarea scutului antirachetă în Europa de Est, conceput în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush şi menit, în mod oficial, să contracareze eventuale tiruri de rachete cu rază lungă provenind dinspre Iran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici