Iranul susţine că acordul publicat de Washington este o "interpretare unilaterală şi parţială"

Iranul a preciat vineri că rezumatul, publicat de Casa Albă, al condiţiilor de aplicare a acordului interimar asupra programului său nuclear este o "interpretare unilaterală şi parţială".

313 afișări
Imaginea articolului Iranul susţine că acordul publicat de Washington este o "interpretare unilaterală şi parţială"

Iranul susţine că acordul publicat de Washington este o "interpretare unilaterală şi parţială" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comunicatul Casei Albe este o interpretare unilaterală şi parţială a acordului neoficial dintre Iran şi Grupul 5+1" (China, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Germania), a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Marzieh Afkham, citat de agenţia oficială Irna.

"Nu există deloc un criteriu de evaluare sau o hotărâre privind modul în care acordul de la Geneva va fi pus în aplicare", a adăugat Afkham.

Acordul, semnat în noiembrie la Geneva, urmează să intre în vigoare luni. El limitează activităţile nucleare sensibile ale Iranului pe termen de şase luni, sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor occidentale.

Documentul intitulat "consideraţii tehnice", publicat joi de Casa Albă, cuprinde în special un calendar al inspecţiilor acestei agenţii la instalaţiile nucleare iraniene.

Inspectorii AIEA sunt aşteptaţi sâmbătă la Teheran, pentru a fi trimişi la instalaţiile nucleare vizate de acord, unde vor supraveghea respectarea de către Iran a angajamentelor sale, potrivit oficialilor iranieni în domeniul nuclear.

Textul complet, care defineşte pentru AIEA cum va pune în aplicare acest acord istoric, a fost trimis unui număr restrâns de parlamentari şi colaboratori ai Congresului de la Washington, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney.

Acest anunţ a fost făcut după ce oficialii americani au fost constrânşi să dezmintă afirmaţii, potrivit cărora acordul semnat cu Teheranul include o serie de clauze secrete.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici