Irlanda a eliberat un număr record de paşapoarte în 2017, pe fondul temerilor generate de Brexit

Irlanda a eliberat un număr record de paşapoarte în anul 2017, iar aproape o cincime dintre acestea au fost pentru cetăţeni din Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pe fondul temerilor generate de Brexit, a anunţat vineri ministerul irlandez de Externe, relatează site-ul Euronews.

2019 afișări
Imaginea articolului Irlanda a eliberat un număr record de paşapoarte în 2017, pe fondul temerilor generate de Brexit

Irlanda a eliberat un număr record de paşapoarte în 2017, pe fondul temerilor generate de Brexit

Republica Irlanda a aprobat 779,184 de paşapoarte pe durata anului, un record absolut şi o creştere de peste 6% faţă de 2016 şi de 15% faţă de 2015.

Autorităţile de la Dublin au observat o creştere accentuată a numărului de britanici cu origini irlandeze care solicită cetăţenia după rezultatul referendumului de anul trecut privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Alte ţări din Uniunea Europeană au înregistrat, de asemenea, o creştere a numărului de astfel de cereri din partea britanicilor, ca urmare a votului ţării de a părăsi Blocul comunitar.

În afara insulelor britanice, metropola americană New York şi capitala australiană Canberra au înregistrat cele mai multe cereri de paşaport din partea cetăţenilor irlandezi din străinătate.

Simon Coveney, ministrul irlandez al Afacerilor Externe, a salutat lansarea unui nou serviciu de reînnoire a paşapoartelor online, întrucât a gestionat peste 100.000 de aplicaţii. Sistemul le permite cetăţenilor irlandezi să aibă documente de călătorie noi oricând şi de oriunde din lume.

"De la Cork la Costa Rica, de la Meath la Mozambic şi de la Sligo la Singapore - cetăţenii irlandezi din întreaga lume au profitat de opţiunea de a-şi reînnoi paşaportul online, fără nevoia unui formular, a martorilor sau a fotografiilor tipărite", a spus Coveney.

La începutul lunii decembrie, guvernul irlandez s-a declarat mulţumit de asigurările pe care le-a obţinut cu privire la evitarea unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit unui document convenit de Comisia Europeană şi de guvernul Theresa May, va exista o aliniere deplină între Irlanda de Nord şi UE privind normele care "sprijină cooperarea nord-sud".

Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi a bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie. Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici