Irlanda a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Guvernul irlandez a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii din România şi Bulgaria, măsuri care datau de la aderarea celor două state la UE acum cinci ani, relatează cotidianul Irish Times în ediţia electronică.

2157 afișări
Imaginea articolului Irlanda a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Irlanda a eliminat toate restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru români şi bulgari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Măsura vine în urma unei scăderi puternice a numărului de români şi bulgari care călătoresc în Irlanda în căutarea unui loc de muncă. În plus, aceasta vine la câteva luni de la solicitarea Comisiei Europene către guvernul irlandez de a examina necesitatea actuală a restricţiilor.

"A devenit clar că baza pentru continuarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari este discutabilă", arată un comunicat al Departamentului irlandez pentru muncă, afaceri şi inovaţie.

"Astfel, guvernul a decis avansarea imediată a datei de acces pe piaţa muncii al cetăţenilor bulgari şi români", adaugă Departamentul.

Examinarea care a urmat solicitării Comisiei Europene de a analiza eliminarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii a ţinut cont printre altele de numărul de aplicaţii pentru permise de muncă venite din România şi Bulgaria.

"De la un vârf în 2003, numărul celor care căutau deun loc de muncă în Irlanda a scăzut semnificativ începând cu 2007".

"În 2003 aproximativ 3.600 de permise de muncă erau solicitate de cetăţenii celor două state, ajungând la 500 de aplicaţii în 2011", mai arată comunicatul citat de Irish Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici