Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere - VIDEO

Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, fost prim-ministru al Ucrainei, judecată pentru abuz de putere, a fost condamnată marţi la şapte ani de închisoare, a anunţat judecătorul.

2152 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere - VIDEO

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tribunalul a decis să o declare pe Iulia Volodimirovna Timoşenko vinovată (...) şi să o condamne la şapte ani de închisoare", a notat judecătorul în sentinţa sa, care îi interzice de asemenea opozantei să exercite funcţii oficiale timp de trei ani.

"În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru (...) şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa", a afirmat anterior judecătorul Rodion Kireev.

Judecătorul a început să citească verdictul în jurul orei 6.00 GMT (9.00, ora României), rezumând faptele reproşate acuzatei, judecată pentru abuz de putere în cazul semnării unor contracte în domeniul gazelor cu Rusia, în 2009.

Magistratul a subliniat că aceste acorduri au costat scump compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz. "Aceste acorduri au avut consecinţe dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne", echivalentul a circa 190 de milioane de dolari, a declarat el.

Iulia Timoşenko a anunţat că va contesta sentinţa în justiţia europeană şi a făcut apel la luptă împotriva autoritarismului în Ucraina.

"Ne vom lupta pentru a ne apăra reputaţia în faţa instanţelor europene. Trebuie să fim puternici şi să protejăm Ucraina de autoritarism şi de absenţa libertăţii", a declarat ea, după citirea verdictului.

Aflată în arest preventiv de la 5 august, Timoşenko a fost judecată pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.

Aceste contracte au pus capăt unui conflict între Kiev şi Moscova, care a perturbat grav aprovizionările cu gaz rusesc ale Uniunii Europene.

Parchetul a cerut şapte ani de închisoare împotriva Iuliei Timoşenko, în timp ce apărarea a pledat pentru eliberarea ei, denunţând un proces "politic" şi absenţa unui delict.

Uniunea Europeană, cu care Ucraina speră să semneze un acord de asociere, a criticat în mod repetat aceste acuzaţii şi a avertizat că o condamnare a opozantei ar avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Kiev şi UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici