Joe Biden remotivează tabăra democrată după prestaţia reuşită de joi seara

Vicepreşedintele american Joe Biden a avut o prestaţie reuşită joi seara în faţa lui Paul Ryan, coechipierul candidatului republican la Casa Albă, fapt ce ar trebui să remotiveze tabăra democrată înaintea dezbaterii dintre Barack Obama şi Mitt Romney, potrivit experţilor.

147 afișări
Imaginea articolului Joe Biden remotivează tabăra democrată după prestaţia reuşită de joi seara

Joe Biden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acolo unde preşedintelui i-a fost dificil să-şi apere programul şi cei patru ani de mandat în timpul dezbaterii care l-a opus lui Mitt Romney la 3 octombrie, Joe Biden, în schimb, a ştiut cum să prezinte bilanţul lui Barack Obama şi să dinamizeze astfel o tabără democrată îngrijorată de prestaţia ştearsă a candidatului lor.

"Democraţii vor fi încurajaţi de punerea viguroasă în discuţie a aserţiunilor lui Ryan şi Romney, un lucru pe care Obama nu l-a făcut săptămâna trecută şi de care democraţii se plâng", a apreciat Charles Franklin, cofondatorul Pollster.com şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Wisconsin.

"Democraţii cu care am vorbit sunt foarte mulţumiţi de performanţa lui Joe Biden. Şi-au regăsit energia... Îl vedeau pe preşedintele Obama prea pasiv", continuă Dotty Lynch, profesor de comunicare politică la American University de la Washington.

În cadrul unui schimb de replici privind dosarul nuclear iranian, Paul Ryan s-a văzut imediat întrerupt de afirmaţia "prostii!" a lui Joe Biden, după care, într-un alt moment, a exclamat: "Incredibil!". "Orice spune este incorect", a spus el.

Mai târziu, Joe Biden i-a răspuns ironic republicanului care a făcut o paralelă cu fostul preşedinte democrat John F. Kennedy privind problema scăderii impozitelor: "Acum sunteţi Jack Kennedy".

Vicepreşedintele, în vârstă de 69 de ani, a amintit, de asemenea, înregistrarea video cu camera ascunsă difuzată în septembrie în care candidatul republican, Mitt Romney, califica "victime" dependente de stat 47% dintre americanii care nu plătesc impozite, un punct de atac pe care Barack Obama l-a ignorat în timpul dezbaterii cu Mitt Romney.

Dar Paul Ryan, în vârstă de 42 de ani, a arătat, pentru prima dezbatere pe scena naţională, că era serios şi credibil, mai ales cu privire la problemele internaţionale unde nu are experienţă.

"Ryan a venit înarmat cu date şi cifre (...) şi poveşti", a spus pentru AFP Robert Lehrman, comentatorul şi nuvelistul american care s-a ocupat de elaborarea discursurilor vicepreşedintelui democrat Al Gore.

Istoria arată că dezbaterile candidaţilor la vicepreşedinţie au puţin impact asupra rezultatului scrutinului, dar reprezintă ocazia de a asigura alegătorilor capacitatea de a-şi asuma preşedinţia, aşa cum prevede Constituţia în caz de incapacitate a preşedintelui.

"Mă îndoiesc că victoria lui Biden poate avea un impact durabil asupra alegerilor, dar o înfrângere ar fi avut cu siguranţă", concluzionează stratega democrată Caster Eskew pe blogul său.

Barack Obama este pentru prima dată în campanie condus în sondajele naţionale de către Mitt Romney după prestaţia dezamăgitoare din 3 octombrie. Dar o analiză a zece state-cheie arată că deţine în continuare avans în rândul marilor electori ceea ce este crucial pentru a fi ales la 6 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici