FT: Joe Biden se confruntă cu crize multiple, într-un an determinant pentru mandatul prezidenţial

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, se confruntă cu mai multe crize, printre care pandemia, situaţia economică şi tensiunile cu Rusia, într-un an determinant pentru mandatul prezidenţial, comentează cotidianul Financial Times.

801 afișări
Imaginea articolului FT: Joe Biden se confruntă cu crize multiple, într-un an determinant pentru mandatul prezidenţial

„Joe Biden a revenit la Washington săptămâna aceasta, în contextul în care capitala SUA era paralizată de viscol, un context reprezentativ pentru un preşedinte care începe noul an confruntându-se cu numeroase crize, de la amplificarea infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, la impasul agendei economice şi creşterea tensiunilor cu Rusia. Tulpina Omicron, care a generat un număr-record de infecţii, a plasat imediat în defensivă Administraţia Biden, mai ales din cauza lipsei acute de teste şi a confuziei generate de hotărârea de reducere la jumătate a perioadei de izolare a persoanelor infectate asimptomatice, de la zece la cinci zile", notează cotidianul Financial Times.

Marţi, liderul SUA a fost nevoit să lanseze un nou avertisment. „Ştiu că toată lumea a obosit şi este frustrată în legătură cu pandemia. Următoarele săptămâni vor fi provocatoare. Vom trece de această criză, o vom depăşi împreună", a afirmat Joseph Biden.

Pe plan economic, relansarea puternică este blocată de inflaţie şi de perturbările din reţelele de aprovizionare, care au afectat progresele de pe piaţa muncii şi investiţiile, influenţând şi percepţiile alegătorilor asupra modului în care preşedintele Biden gestionează economia. Între timp, Casa Albă este afectată de refuzul senatorului democrat Joe Manchin de a susţine proiectul „Reconstruim mai bine" (Build Back Better, BBB), în valoare de peste 1.750 de miliarde de dolari. Marţi, senatorul Joe Manchin a reiterat că sunt şanse reduse să fie reluate negocierile pe tema acestui proiect.

James Lucier, analist la grupul Capital Alpha Partners, crede că încă există şanse ca liderii democraţi să obţină aprobarea Congresului pentru un proiect modificat, în valoare de circa 1.500 de miliarde de dolari, dar avertizează: „Fiecare săptămână care trece fără a fi obţinut un acord îngreunează ajungerea la un rezultat favorabil".

„În acelaşi timp, agenda de politică externă a preşedintelui Biden este dominată de posibilitatea ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să invadeze Ucraina, ceea ce testează alianţele cu Europa şi angajamentul Administraţiei SUA de a contracara agresiunile liderilor autoritarişti. Toate aceste dificultăţi riscă să îngreuneze misiunea lui Biden şi a liderilor democraţi de a-i împiedica pe republicani să obţină controlul în Congres în scrutinul parţial din noiembrie, un scenariu care ar limita semnificativ ambiţiile legislative ale preşedintelui în restul anilor de mandat", subliniază Financial Times.

„Cea mai importantă sarcină a lui Biden este să arate de ce America a trecut de la preşedintele cu cei mai puţini ani de experienţă în guvernare din istorie la unul cu cei mai mulţi ani de experienţă", afirmă Ben Koltun, analist la grupul de consultanţă Beacon Policy Advisors, cu sediul la Washington.

Preşedintele Biden "trebuie să ajungă la un acord cu senatorul Joe Manchin, trebuie să plaseze SUA într-o poziţie puternică în relaţia cu Rusia şi trebuie să ofere o anumită strategie în gestionarea pandemiei şi a inflaţiei. În caz contrar, va apărea o situaţie în care nu ar conduce Biden, ci Manchin, Rusia şi tulpina Omicron a coronavirusului", argumentează Ben Koltun.

Joseph Biden a prezentat deja planuri de reducere a ratei inflaţiei, iar vineri urmează să ofere soluţii pentru redresarea situaţiei locurilor de muncă.

Andrew Bishop, directorul diviziei de cercetare politică a companiei de consultanţă Signum, cu sediul la Washington, crede că Joseph Biden ar putea fi „mai puţin sortit eşecului" decât sugerează sondajele de opinie. Datele companiei Signum arată că preşedintele Biden încă are o popularitate mai mare decât Donald Trump şi că declinul în sondaje este mai puţin abrupt decât cel cu care s-a confruntat preşedintele Barack Obama în primul an de mandat. „Fiind în general mai acceptabil pentru alegătorii de centru decât erau unii dintre predecesori, Biden ar putea avea, în mod rezonabil, potenţialul de a recâştiga rapid susţinerea independenţilor", argumentează analistul Andrew Bishop.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici