John Bercow, criticat după ce a afirmat că imigranţii est-europeni muncesc mai bine ca britanicii

Preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a provocat o adevărată "furtună" marţi seara, după ce a afirmat într-o vizită la Parlamentul din Bucureşti, săptămâna trecută, că imigranţii est-europeni muncesc mai bine ca britanicii.

292 afișări
Imaginea articolului John Bercow, criticat după ce a afirmat că imigranţii est-europeni muncesc mai bine ca britanicii

John Bercow (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Potrivit publicaţiei Daily Mail, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului britanic a mai declarat că sosirea a mii de imigranţi din Europa de Est aduce avantaje importante ţării sale. El a evocat un "val important" de persoane care au venit în ultimii ani în Marea Britanie şi a lăudat etica muncii lor în comparaţie cu a britanicilor.

Aceste declaraţii au provocat critici pe tema neutralităţii politice stricte necesare exercitării funcţiei pe care o ocupă, Bercow, provenind din rândul conservatorilor, fiind criticat pentru un comportament "ruşinos".

"Cred că este necesar ca situaţia să fie controlată şi monitorizată în privinţa imigraţiei - orice stat care vrea să îşi protejeze cetăţenii trebuie să facă acest lucru - dar există şi avantaje importante", a declarat el într-o vizită la Parlamentul din Bucureşti.

"Vreau să subliniez faptul că a existat un val important de imigranţi care au venit în Marea Britanie din noi state membre (UE), iar în multe cazuri ei au venit cu aptitudini şi un angajament, o implicare pe care nu le-am văzut întotdeauna la forţa noastră de muncă", a apreciat Bercow.

Aceste afirmaţii au declanşat o reacţie de furie din partea unor politicieni ca Nigel Farage, liderul partidului naţionalist şi eurofob UKIP, contracandidatul lui Bercow în ultimele alegeri. "Este scandalos că domnul Bercow este fericit să (...) creadă că este acceptabil să comenteze pe teme puternic controversate. El este o ruşine pentru funcţia de preşedinte" al Camerei Comunelor, a apreciat Farage.

Bercow a criticat, de asemenea, o parte a presei britanice pentru modul în care scrie despre problema imigraţiei, reproşându-i o abordare "negativă şi discriminatorie". El a sugerat că aceasta nu reflectă opiniile Parlamentului sau Guvernului britanice. "O presă liberă este vitală pentru orice democraţie Însă ea nu este Guvernul şi nici Parlamentul. Mă aflu aici ca prieten al României şi ca unul care vede beneficiile imigraţiei", a declarat el.

Un parlamentar britanic conservator, Rob Wilson, care l-a mai criticat pe Bercow pentru lipsă de neutralitate politică, a apreciat că imigraţia este o "problemă incredibil de importantă şi sensibilă care generează opinii foarte puternice" şi că este necesar ca preşedintele Camerei Comunelor să abordeze "în mod neutru dezbaterile pe această temă".

Alt parlamentar conservator britanic, Philip Hollobone, un critic al reglementărilor britanice în domeniul imigraţiei ca "slabe", a declarat că nu are obiecţii faţă de declaraţiilelui Bercow.

Guvernul conservator britanic a promis o serie de măsuri menite să limiteze amploarea imigraţiei din Romania şi Bulgaria după anularea restricţiilor impuse în acest domeniu, la 1 ianuarie 2014, inclusiv limitarea dreptului de a cere ajutoare sociale şi de a utiliza serviciile Sistemului Naţional britanic de Sănătate (NHS) sau alte servicii publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici