Jose Manuel Barroso: UE ar putea semna acordul de asociere cu Republica Moldova într-un an

Uniunea Europeană ar putea semna acordul de asociere cu Republica Moldova într-un an, înaintea summitului Parteneriatului Estic, programat în septembrie 2013, apreciază preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Informaţia a fost dezvăluită de Guvernul de la Chişinău, după o convorbire telefonică între Barroso şi premierul Vlad Filat.

399 afișări
Imaginea articolului Jose Manuel Barroso: UE ar putea semna acordul de asociere cu Republica Moldova într-un an

Jose Manuel Barosso: UE ar putea semna acordul de asociere cu Republica Moldova într-un an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele CE a lăudat eforturile autorităţilor moldovene pentru integrarea europeană, dând asigurări că Executivul comunitar va susţine aspiraţiile europene ale R.Moldova, scrie pagina online a agenţiei Interfax.

"În cursul conversaţiei, Filat şi Barroso au făcut un schimb de opinii despre relaţiile bilaterale şi despre integrarea europeană. Jose Manuel Barroso a felicitat R.Moldova pentru continuarea procesului de reforme şi pentru negocierile foarte eficiente cu UE, precizând că va efectua o vizită oficială la Chişinău în viitorul apropiat", precizează Guvernul moldovean.

Vlad Filat a reiterat angajamentul Republicii Moldova pe drumul european, declarând că "Guvernul de la Chişinău va continua reformele pentru apropierea de standardele europene şi pentru atingerea principalului obiectiv - integrarea europeană", adaugă Guvernul moldovean.

Convorbirea telefonică intervine în contextul în care Rusia ar fi propus Republicii Moldova o reducere a preţului la gaze dacă această ţară renunţă la cooperarea energetică cu Uniunea Europeană. Ziarul Le Monde a notat chiar că Republica Moldova este prima victimă colaterală a ofensivei Uniunii Europene împotriva Gazprom:

"Decizia Comisiei Europene de a începe o anchetă împotriva gigantului rus Gazprom, pentru manipularea preţurilor şi blocarea concurenţei în mai multe state membre UE, este o lovitură de teatru în sectorul energetic. Deloc surprinzător, a atras o atitudine negativă din partea Moscovei, care nu a întârziat să reacţioneze", explică Le Monde.

Pe 11 septembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care plasează companiile strategice sub autoritatea sa directă. În acest context, vizita premierului moldovean Vlad Filat la Moscova i-a oferit ocazia de a negocia un tarif redus pentru gazele ruseşti.

"Însă, înaintea întrevederii dintre Vladimir Putin şi Vlad Filat, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a făcut publice condiţiile Moscovei pentru examinarea cererii Chişinăului. Pentru a obţine o eventuală reducere cu 30% a preţului la gaze şi pentru renegocierea datoriei de 4,1 miliarde de dolari (3,15 miliarde de euro), R.Moldova ar trebui să denunţe protocolul de aderare la acordul de cooperare energetică cu UE", notează Le Monde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici