Judecătorii britanici pot autoriza trimiterea de mesaje Twitter în timpul unui proces

Trimiterea de mesaje electronice, inclusiv prin intermediul Twitter, pentru a furniza informaţii dintr-o sală de judecată privind audierea aflată în curs, nu este interzisă, dar decizia finală revine judecătorului, a apreciat luni Înalta Curte de Justiţie de la Londra.

19 afișări
Imaginea articolului Judecătorii britanici pot autoriza trimiterea de mesaje Twitter în timpul unui proces

Judecătorii britanici pot autoriza trimiterea de mesaje Twitter în timpul unui proces

Recomandările intervin în urma unor directive contradictorii date publicului şi jurnaliştilor care au asistat la audierea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, săptămâna trecută.

În timpul celei de-a doua audieri joi, judecătorul Înaltei Curţi de Justiţie interzisese folosirea Twitter şi altor tipuri de mesaje de către reporteri. El luase astfel o poziţie contrară celei a colegului său Howard Riddle, care autorizase, cu două zile înainte, în primă instanţă, persoanelor prezente să trimită mesaje, inclusiv pe Twitter. Procesul a putut fi astfel urmărit minut după minut.

Înalta Curte a precizat luni că avizul său preliminar va fi urmat de o consultare pe această temă, inclusiv cu presa.

Ea a apreciat că "nu există nicio interdicţie legală privind folosirea de comunicaţii prin mesaje scrise în direct". Dar judecătorului îi revine dreptul de a autoriza sau nu trimiterea de mesaje Twitter, în funcţie de riscul legat de "buna funcţionare a justiţiei".

"Regula generală prevede ca telefoanele mobile să fie închise la tribunal", a amintit judecătorul.

Dar trimiterea de mesaje în tăcere pornind de la un aparat mobil nu interferează cu bunul mers al justiţiei, a apreciat Înalta Curte.

Totuşi, există, potrivit Înaltei Curţi, un risc în cazurile de natură penală "ca martori din afara tribunalului să poată fi informaţi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat deja la tribunal".

Persoanele prezente la tribunal vor trebui deci să ceară permisiunea judecătorului pentru a-şi folosi telefoanele mobile de fiecare dată.

Folosirea Twitter va putea fi restrânsă doar la jurnaliştii prezenţi la proces, pentru a limita interferenţele electronice cu aparatele de înregistrare ale tribunalului sau pentru a evita perturbarea audierii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici