Julian Assange poate fi extrădat în Suedia. Mama fondatorului WikiLeaks: Cele mai mari guverne ale lumii vor să pună mâna pe el

Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie britanică, a decis miercuri că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, poate fi extrădat în Suedia, unde este vizat de un mandat de arestare într-un caz de viol şi agresiune sexuală. Avocaţii săi au obţinut însă în mod neaşteptat un termen de 14 zile pentru a prezenta o cerere de redeschidere a dosarului.

768 afișări
Imaginea articolului Julian Assange poate fi extrădat în Suedia. Mama fondatorului WikiLeaks: Cele mai mari guverne ale lumii vor să pună mâna pe el

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cinci dintre cei şapte judecători ai Curţii Supreme au respins ultimul apel al lui Assange împotriva deciziei de extrădare.

De când a fost arestat în decembrie 2010 la Londra şi consemnat la domiciliu în Marea Britanie, australianul a încercat toate mijloacele pentru a scăpa de mandatul de arestare din Suedia într-un caz de viol şi agresiune sexuală, afirmându-şi nevinovăţia.

În această bătălie de lungă durată, Curtea Supremă era ultima sa carte în Marea Britanie. În urma deciziei de miercuri a Curţii Supreme, Julian Assange poate fi extrădat în zece zile. El poate decide, de asemenea, să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Dar avocaţii lui Assange au obţinut de la Curtea Supremă un termen de 14 zile în care pot prezenta o cerere de redeschidere a dosarului, o întorsătură total neaşteptată.

Ei au justificat cererea prin faptul că decizia Curţii Supreme se referă la elemente care nu au fost evocate în cursul audierii.

Julian Assange, în vârstă de 40 de ani, nu s-a prezentat la tribunal pentru a urmări decizia, pronunţată după 18 luni de luptă judiciară în Marea Britanie. Conform unor apropiaţi, "el decisese să vină, împreună cu mama sa (Christine Assange, care a venit special din Australia), dar au fost blocaţi în ambuteiaje".

Audierea în faţa Curţii Supreme nu a durat decât câteva minute, timp în care preşedintele tribunalului a citit decizia în prezenţa judecătorilor.

Assange a dat asigurări tot timpul că relaţiile sexuale pe care le-a avut cu cele două femei care îl acuză în Suedia au fost liber consimţite. Susţinătorii lui afirmă că australianul este victima unui complot, ca răzbunare faţă de publicarea de către WikiLeaks în 2010 a mii de documente confidenţiale care au făcut să tremure Washingonul şi diplomaţia mondială.

Ei se tem, de asemenea, că plecarea sa către Suedia nu ar fi decât preludiul unei extrădări ulterioare către Statele Unite.

Mama sa a afimat  că "cele mai mari guverne din lume încearcă să obţină" custodia lui.

"Este un coşmar deoarece ştim că nu este în siguranţă şi că cele mai mari guverne ale lumii vor să pună mâna pe el", a declarat Christine Assange pentru postul de televiziune australian Seven, marţi seara, de la Londra, unde se află pentru a fi alături de fiul ei.

"Dacă decizia va fi împotriva lui, în zece zile va fi într-o închisoare suedeză", a adăugat ea, precizând că se teme că ulterior va fi extrădat în Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici