Jumătate din a doua navă de război de tip Mistral vândută Rusiei a fost adusă în Franţa

Jumătate din cea de a doua navă de război de tip Mistral, care urmează să fie finalizată pe şantiere navale franceze pentru statul rus, a sosit marţi seara în portul Saint-Nazaire (vest), în contextul în care acest contract de vânzare provoacă o controversă pe fondul crizei ucrainene.

672 afișări
Imaginea articolului Jumătate din a doua navă de război de tip Mistral vândută Rusiei a fost adusă în Franţa

Jumătate din a doua navă de război de tip Mistral vândută Rusiei a fost adusă în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această a doua navă va purta numele "Sevastopol", un oraş din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de către Rusia în martie, alimentând tensiunile dintre Kiev şi Moscova. Construită în Rusia, jumătatea din spate a navei urmează să fie asamblată cu partea din faţă, construită de către Şantierele navale STX la Saint-Nazaire.

O operaţiune similară, constând în construirea unei părţi a navei în Rusia şi asamblarea cu cealaltă parte la Saint-Nazaire, a avut loc pentru "Vladivostok", primul dintre cele două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC) de tip Mistral vândute ruşilor. "Vladivostok", care se află în etapa testelor pe mare, urmează să fie livrat în toamnă.

Aproximativ 400 de marinari ruşi, care vor alcătui echipajele celor două nave de război, au sosit la Saint-Nazaire pe 30 iunie, pentru a primi o formare de patru luni în vederea manevrării navelor.

Marinarii nu şi-au făcut apariţia la sosirea părţii din nava "Sevastopol". Însă câteva zeci de locuitori asistau de pe chei la manevrarea delicată a impresionantei piese de către patru remorchere, înainte de intoducerea acesteia în cala de construcţie.

Livrările navei "Vladivostok", prevăzută în toamnă, şi a navei "Sevastopol", anul viitor, provoacă tensiuni între Paris şi aliaţii săi din cadrul NATO.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat la începutul lui iunie "îngrijorarea" cu privire la continuarea unor asemenea contracte, acuzând Rusia că a "încălcat legislaţia internaţională" anexând Crimeea.

Câteva zeci de opozanţi francezi au manifestat duminică la Paris, după alte două manifestanţii la Saint-Nazaire, în iunie. La Kiev, aproximativ 300 de persoane au manifestat luni în faţa sediului Ambasadei Franţei în semn de protest faţă de vânzarea navelor de război, în contextul în care tensiunile dintre Kiev şi Moscova sunt foarte puternice, din cauza rebeliunii separatiste proruse în estul Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici