Kofi Annan: Tony Blair ar fi putut împiedica războiul din Irak

Fostul premier britanic Tony Blair era singura persoană care ar fi putut să schimbe opinia preşedintelui american George W. Bush cu privire la invazia Irakului în 2003, afirmă fostul secretar general al Naţiunilor Unite Kofi Annan într-un interviu pentru publicaţia Times.

337 afișări
Imaginea articolului Kofi Annan: Tony Blair ar fi putut împiedica războiul din Irak

Kofi Annan: Tony Blair ar fi putut împiedica războiul din Irak

Kofi Annan apreciază că Blair ar fi putut să schimbe părerea lui George W. Bush "mai ales din cauza relaţiei lor speciale precum şi a faptului (...) că printre marile puteri, Marea Britanie a fost singura care a făcut echipă cu el".

Secretar general în acea vreme, Kofi Annan adaugă că de multe ori s-a gândit la ce s-ar fi întâmplat dacă "Tony Blair i-ar fi spus lui George: aici drumurile noastre se despart. Eşti pe cont propriu".

"Cred cu adevărat că Blair ar fi putut opri războiul", adăugă laureatul Nobel pentru Pace.

Invazia Irakului în 2003 s-a soldat cu opt ani de război şi peste 100.000 de morţi civili.

Kofi Annan a dat acest interviu cu ocazia publicării volumului său "Intervenţii - O viaţă între război şi pace".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici