Lech Kaczynski va fi înmormântat duminică la Cracovia - GALERIE FOTO

Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi soţia sa, Maria, vor fi înmormântaţi duminică la Cracovia, în cursul unei ceremonii de la care vor lipsi mulţi lideri politici, care nu au reuşit să ajungă în Polonia din cauza perturbării traficului aerian în Europa.

159 afișări
Imaginea articolului Lech Kaczynski va fi înmormântat duminică la Cracovia - GALERIE FOTO

Lech Kaczynski va fi înmormântat duminică la Cracovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat sâmbătă că nu va asista la funeraliile cuplului prezidenţial din cauza închiderii spaţiului aerian, afectat de un nor de cenuşă vulcanică. Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au anunţat de asemenea că nu vor participa la funeralii, la fel ca şi alţi lideri şi monarhi.

Mai mulţi lideri din Europa Centrală şi de Est au precizat că vor veni cu maşina sau trenul.

Sicriul lui Lech Kaczynski şi cel al soţiei sale au fost îmbarcate duminică dimineaţă într-un avion militar, care urmează să ajungă la Cracovia.

Lech Kaczynski va fi înmormântat duminică la Cracovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bazilica Notre Dame din Cracovia este cunoscută pentru pentru ornamentele sale în lemn sculptat, capodoperă a artistului secolului al XV-lea Veit Stoss (Wit Stwosz în poloneză). Slujba funerară urmează să aibă loc la ora locală 14.00 (15.00, ora României), însă în bazilică vor putea intra numai familia şi prietenii apropiaţi ai cuplului prezidenţial, precum şi liderii polonezi şi delegaţiile străine.

Sute de mii de persoane, dintre care 40.000 se vor afla în centrul istoric al oraşului, vor putea urmări ceremoniile pe ecrane uriaşe amplasate în exteriorul bisericii.

Lech Kaczynski va fi înmormântat duminică la Cracovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După slujbă, sicriele vor fi transportate pe afeturi de tun către catedrala Wavel, panteon al personalităţilor ţării, iar cortegiul - care va pleca la ora locală 15.30 (16.30, ora României) - va fi urmat numai de membri ai familiei, prieteni apropiaţi şi liderii polonezi.

Lech Kaczynski va fi înmormântat duminică la Cracovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După un concert la bazilică, oaspeţii străini vor merge, la rândul lor, la Wavel pentru a asista, la ora 16.30 (17.30, ora României), la o ceremonia liturgică în memoria preşedintelui Kaczynski şi a soţiei sale, celebrată de arhiepiscopul Cracoviei, Stanislaw Dziwisz.

Lech Kaczynski va fi înmormântat duminică la Cracovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ceremonie, sicriele vor fi coborâte în criptă şi plasate într-un sarcofag, în timp ce 21 de salve de tun vor aduce un ultim omagiu preşedintelui Kaczynski.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici