Vizită istorică: Papa Francisc, în Emiratele Arabe Unite. Suveranul pontif avertizează asupra „construirii zidurilor” | VIDEO

Este pentru prima oară când un suveran pontif vizitează statul din Golf, iar Papa Francisc a fost întâmpinat cu un salut al artileriei şi culorile galben şi alb pe cer, lăsate în urmă de un avion, un omagiu adus drapelului Vaticanului.

1294 afișări
Imaginea articolului Vizită istorică: Papa Francisc, în Emiratele Arabe Unite. Suveranul pontif avertizează asupra „construirii zidurilor” | VIDEO

LIVE Vizită istorică: Papa Francisc, în Emiratele Arabe Unite. Suveranul pontif avertizează împotriva „construirii zidurilor”

În timp ce Papa Francisc intra pe stadionul Zayed, o fetiţă a fugit spre maşina suveranului în încercarea de a-i oferi o scrisoare. Din fericire, autoturismul acestuia a putut fi oprit, iar fetiţei i s-a permis să treacă de gărzile de corp, pentru a-i da pontifului scrisoarea.

Peste 130.000 de persoane au participat la slujbă, în timp ce sute de persoane s-au aflat în afara stadionului Zayed. Aceştia au ascultat discursurile şi muzica din cadrul slujbei. 

Papa Francisc se află într-o vizită de trei zile în capitala arabă, iar luni după amiază a ţinut primul său discurs public la o întâlnire cu liderii musulmani, evrei şi creştini. Suveranul pontiful a rugat liderii religioşi ai lumii să evite războaiele, menţionând conflictele din Yemen, Siria, Irak şi Libia.

Suveranul pontiful a ajuns la palatul prezidenţial din Abu Dhabi într-un autoturism Kia Soul. Mica maşină neagră – o alegere modestă într-un regat cunoscut pentru stilul de viaţă „învăluit în aur”- a fost înconjurată de cavalerie în timpul deplasării spre palatul prezidenţial.

„Să facem o promisiune împotriva folosirii armelor”, a declarat Papa Francisc. De asemenea, acesta a avertizat împotriva „construirii zidurilor”, Papa referindu-se probabil la preşedintele SUA Donald Trump şi promisiunea acestuia de a construi un zid la frontiera cu Mexic.

În discursul său, Papa a menţionat şi scandulurile abuzurilor sexuale din cadrul Cisericii Catolice din ultimii ani. Acesta a lăudat o întâlnire din noiembrie în Abu Dhabi în cadrul căreia s-a discutat despre „demnitatea copiilor într-o lume digitală”.

Papa s-a întâlnit cu liderul din Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum şi prinţul Sheikh Mohammed bin Zayed All Nahyan la palatul prezidenţial. Cei trei au discutat despre „consolidarea cooperării” şi „iniţiativele importante pentru a obţine pace”, potrivit unei postări publicate de prinţ pe o reţea de socializare.

Întâlnirea Papei Francisc cu oficialli palatului are loc la un moment delicat în politica statelor arabe, acestea fiind implicate într-o coaliţie cu Arabia Saudită în războiului cu Yemen.

Nu este clar dacă Papa Francisc a vorbit cu prinţul Sheikh despre această temă în cadrul întâlnirii private, dar Papa a prezentat o rugăminte pentru pace în Yemen, de la Vatican, cu doar o oră înainte de plecarea sa în Abu Dhabi.

De asemenea, Papa a făcut şi nişte remarci, care nu erau incluse în discursul său pregătit iniţial. „Să ne rugăm pentru că există copii cărora le este foame, le este sete, nu au medicamente, iar vieţile lor sunt în pericol”, a spus acesta.

Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a declarat pe reţeaua de socializare Twitter că rugăminţile pontifului sunt „binevenite”, acesta susţinând că anul 2019 va fi „anul păcii” în Yemen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici