"Lobby-ul evreiesc", acuzat de implicare în manifestaţiile antiguvernamentale din Turcia

Vicepremierul turc Besir Atalay a acuzat "diaspora evreiască" de organizarea şi participarea la manifestaţiile contra regimului islamo-conservator, informează presa turcă.

325 afișări
Imaginea articolului "Lobby-ul evreiesc", acuzat de implicare în manifestaţiile antiguvernamentale din Turcia

"Lobby-ul evreiesc", acuzat de implicare în manifestaţiile antiguvernamentale din Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Incidentele din parcul Gezi (Istanbul) (...) au fost orchestrate de către diaspora evreiască, activă în acest domeniu", a declarat Atalay, citat de cotidianul Hürriyet.

Atalay a acuzat, de asemenea, presa internaţională şi "forţele străine", fără a le nominaliza, că au participat la "destabilizarea" Turciei în timpul revoltei care a durat trei săptămâni.

"Turcia nu mai este ceea ce a fost înainte", a adăugat vicepremierul, "toată este lumea este la curent cu ceea ce se întâmplă".

În ultimele săptămâni, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a subliniat responsabilitatea unui "lobby financiar" care ar fi profitat de pe urma protestelor din Turcia, o ţară în curs de dezvoltare şi o destinaţie importantă pentru capitalurile străine.

Peste 2,5 milioane de persoane au manifestat în 80 de oraşe ale ţării timp de trei săptămâni, începând cu 31 mai, potrivit poliţiei.

Manifestaţiile împotriva lui Erdogan, acuzat pentru derivă autoritară şi intenţia de a "inslamiza" societatea turcă, s-au soldat cu moartea a patru persoane, trei manifestanţi şi un poliţist, şi cu aproape 8.000 de răniţi, potrivit Asociaţiei Medicilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici