Locuitorii din cartierul în care a crescut noul Papă despre Francisc I: "La 17 ani a avut o revelaţie divină". Bergoglio era aşteptat acasă de Sărbătorile Pascale

Locuitorii din cartierul Flores, Buenos Aires, unde Jorge Bergoglio a crescut şi ar fi avut o revelaţie, nu şi-au imaginat niciodată că acesta va ajunge papă şi îl aşteptau cu nerăbdare săptămâna viitoare pentru a celebra Săptămâna Sfântă.

960 afișări
Imaginea articolului Locuitorii din cartierul în care a crescut noul Papă despre Francisc I: "La 17 ani a avut o revelaţie divină". Bergoglio era aşteptat acasă de Sărbătorile Pascale

Papa Francisc I (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pastorul Bisericii San Jose din Flores, părintele Gabriele, în vârstă de 46 de ani, este luat prin surprindere de anunţul venit de la Vatican.

Noul Papă, pe care locuitorii din Flores încă nu s-au obişnuit să îl numească "Francisc", venea frecvent la Biserica San Jose. Aici, într-un confesional, "la vârsta de 17 ani, a avut o revelaţie divină, pentru a intra în ordin. De aceea are o relaţie specială cu această parohie", a explicat pastorul unei jurnaliste a AFP.

În fiecare an, adaugă preotul, "vine să ţină o mesă de Paşti aici. Îl aşteptam la 23 martie".

Jorge Bergoglio s-a născut în 1936 în cartierul Flores, care traversa pe atunci o perioadă de activitate economică înfloritoare şi era locuit de familii din clasa de mijloc.

Cartierul, situat în centrul aglomeraţiei urbane Buenos Aires, are şi o zonă săracă, unde se află stadionul echipei San Lorenzo, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de fotbal din capitala Argentinei, fondat de către preotul şi fostul jucător Lorenzo Massa.

Săracii din cartier, venind la populara supă parohială, lăsau scrisori adresate arhiepiscopului, care le trimitea sistematic răspunsuri în scris.

Când studia la seminar, el fuma mult şi "aceasta l-a costat un plămân", afirmă părintele Gabriele, fără ca teza să fie confirmată oficial.

Sora Isabela, în vârstă de 78 de ani, îşi aminteşte că mergea împreună cu Jorge Bergoglio la grădiniţa din cartier, care se află în faţa Bisericii Milei. "Când era copil, alerga în curtea grădiniţei. Aici şi-a petrecut anii copilăriei şi în această parohie a primit prima comuniune. Luna trecută, a venit să bea un ceai cu lapte împreună cu noi. El trebuia să revină, împreună cu toate surorile, pentru a prezida reuniunea episcopilor, dar acum este papă şi nu va putea să vină".

În faţa grădiniţei, Jorge Bergoglio juca fotbal cu prietenii săi.

Unul dintre ei, Osvaldo Dapueto, în vârstă de 68 de ani, mult mai tânăr, şi-a uzat încălţările pe acelaşi teren. "Când Jorge era copil, juca fotbal cu noi în Piaţa Herminia Brumana, dar, după ce a intrat la seminar, studia tot timpul. Mai trecea sămbăta, ne vedea jucând, ne saluta, apoi pleca", relatează Osvaldo Dapueto.

Părinţii lui Jorge Bergoglio - el lucrător feroviar, ea casnică - trăiau, împreună cu cei trei copii ai lor, într-o casă de pe strada Membrillar 531. Rafael Musolino, în vârstă de 76 de ani, şi cea care i-a devenit soţie, Martha Laera, trăiau, de asemenea, la numărul 531. Ei erau prieteni de nedespărţit cu micuţul Jorge Bergoglio, sora sa Ines şi fratele său Oscar.

"Jorge era foarte studios", îşi aminteşte Rafael Musolino.

În opinia părintelui Gabriele, va exista o schimbare la Vatican. "Speranţa noastră este că, odată cu desemnarea sa, Biserica va ieşi în stradă, cu o predilecţie pentru nevoiaşi, pentru o Biserică austeră, lipsită de lux. El ne cerea să mergem în locurile cele mai marginalizate", a spus el.

Cardinalul Bergoglio, anunţă purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Federico Wals, "s-a deplasat la Roma cu un bilet dus-întors, cu întoarcere la mijlocul săptămânii viitoare. Nimeni nu s-a aşteptat, în oraşe existând afişe care anunţă prezenţa sa la mesele din Săptămâna Sfântă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici