Londra, acuzată că ameninţă libertatea presei după presiunile asupra The Guardian: "A fost depăşită linia roşie. Reţinerea lui Miranda este inacceptabilă"

Mai multe ţări au criticat deschis, miercuri, Guvernul britanic, exprimându-şi îngrijorarea faţă de ameninţarea libertăţii presei după reţinerea colaboratorului cotidianului The Guardian şi distrugerea unor documente secrete încredinţate cotidianului de americanul Edward Snowden.

1002 afișări
Imaginea articolului Londra, acuzată că ameninţă libertatea presei după presiunile asupra The Guardian: "A fost depăşită linia roşie. Reţinerea lui Miranda este inacceptabilă"

David Miranda (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Presiunea s-a accentuat miercuri asupra Londrei, presa afirmând că premierul David Cameron în persoană a trimis unul dintre locotenenţii săi pentru ca ziarul The Guardian să distrugă elementele incriminate.

Autorităţile britanice erau deja în vizorul criticilor - în principal din partea organizaţiilor pentru apărarea libertăţilor - după reţinerea, duminică, pe aeroportul Heathrow a lui David Miranda, partenerul şi asistentul jurnalistului Guardian Glenn Greenwald.

Greenwald a publicat în ultimele luni articole privind amploarea sistemului de supraveghere al Statelor Unite şi Marii Britanii, pronind de la documente care i-au fost încredinţate de Edward Snowden, fost consultant al agenţiei americane de securitate NSA, căutat pentru spionaj de către Washington.

Miercuri, Consiliul Europei s-a declarat îngrijorat cu privire la atitudinea Londrei. Într-o scrisoare adresată ministrului britanic de Interne, Theresa May, secretarul general al organizaţiei paneuropene, Thorbjorn Jagland, a cerut "informaţii" cu privire la acest caz, care ar putea avea "un efect nefast asupra libertăţii de exprimare garantate prin articolul 10 al Convenţiei europene pentru drepturile omului".

"Nu putem doar să criticăm problemele libertăţii de exprimare în Ucraina, Rusia sau Ungaria. Trebuie să aplicăm aceleaşi norme peste tot, inclusiv în ţări precum Marea Britanie", a adăugat purtătorul său de cuvânt, Daniel Holtgen.

Guvernul german s-a alăturat vocilor critice, apreciind că "a fost depăşită linia roşie" şi că reţinerea lui David Miranda este "inacceptabilă". "Există motive de îngrijorare", a reacţionat delegatul ministerial pentru drepturile omului, Markus Löning.

Autorităţile britanice au justificat reţinerea tânărului brazilian ascunzându-se în spatele luptei antiteroriste, dar Löning a declarat că nu a identificat "nicio legătură cu terorismul", în acest caz.

Moscova, care i-a acordat azil lui Edward Snowden, a acuzat la rândul său Londra de standarde duble. "Constatăm că iniţiativele luate de autorităţile britanice în privinţa cotidianului The Guardian contrastează cu declaraţiile părţii britanice privind ataşamentul său faţă de drepturile universale ale omului", a reacţionat Ministerul rus de Externe.

Mai multe mass-media - The Independent, The Daily Mail şi BBC - l-au identificat miercuri pe autorul presiunilor exercitate asupra cotidianul The Guardian ca fiind Jeremy Heywood, şeful funcţionarilor britanici şi unul dintre principalii locotenenţi ai lui David Cameron.

BBC a citat mai multe surse guvernamentale care confirmă această implicare la cel mai înalt nivel al statului.

Ministrul de Interne a confirmat implicit, miercuri, aceste informaţii, apreciind că "nu consideră suprinzător faptul că cineva de la un nivel aşa de înalt din Guvern să fie implicat în astfel de cazuri".

"Este normal ca Guvernul să aibă astfel de discuţii cu Guardian şi ca acţiunea luată să fie aceasta. Dacă Guvernul crede că informaţii care ar putea ajuta teroriştii nu sunt păstrate într-un loc sigur, cred că este normal să acţioneze", a adăugat el.

The Guardian, cotidian apropiat opoziţiei laburiste, a revenit miercuri în detaliu asupra presiunilor la care a fost supus de funcţionari de rang înalt. "Au spus că le este teamă că guvernele străine, în special Rusia şi China, ar putea pirata reţeaua Guardian", a povestit cotidianul, care a recurs, în urmă cu o lună, la distrugerea hard disk-urilor sub supravegherea a doi reprezentanţi ai serviciului britanic de interceptări.

Un "gest simbolic zadarnic", potrivit The Guardian, deoarece există alte copii ale documentelor şi acestea sunt folosite în continuare de publicaţii din Statele Unite şi Brazilia.

La rândul său, David Miranda a demarat, marţi, o acţiune în justiţie împotriva Guvernului britanic pentru reţinerea sa şi confiscarea de documente jurnalistice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici