MAE rus: Amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România, o încălcare a tratatului INF

Amplasarea unor lansatoare americane de tip MK 41 în România, în cadrul scutului antirachetă, reprezintă o încălcare a Tratatului privind Forţele nucleare intermediare (INF), a declarat joi, într-o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

7688 afișări
Imaginea articolului MAE rus: Amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România, o încălcare a tratatului INF

MAE rus: Amplasarea unor elemente al scutului antirachetă în România, o încălcare a tratatului INF

"Ne-am exprimat în mod repetat punctul de vedere şi estimările privind planurile scutului antirachetă al SUA şi am notat că acestea sunt contrare măsurilor de consolidare a securităţii internaţionale şi stabilităţii", a afirmat Zaharova, citată de agenţia TASS în pagina electronică.

"Cu toate acestea, SUA şi aliaţii lor continuă să lucreze la acest program destabilizator şi periculos, iar argumentele pe care le aduc devin tot mai puţin credibile", a adăugat ea.

"La 18 decembrie au fost finalizate lucrările de construcţie la Deveselu, în România. După testarea şi fixarea echipamentului, baza va intra în fază de pregătire operaţională în prima jumătate a lui 2016", a precizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus. "Prin urmare, cea de-a doua etapă a abordării adaptive privind desfăşurarea elementelor scutului global antirachetă al SUA în Europa a fost încheiată", a mai spus ea.

"Sistemele verticale de lansare MK 41 fac parte din sistemul antirachetă în locul menţionat. Acestea sunt folosite de nave ale Forţelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare şi rachete cu rază medie de acţiune de tip Tomahawk", a subliniat Zaharova. "Acest lucru ne permite să considerăm prezenţa lor pe teren o încălcare a prevederilor Tratatului INF de către Statele Unite", a conchis ea.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vinerea trecută, capabilitatea tehnică a scutului antirachetă de la baza Deveselu, subliniind componenta defensivă a acestuia şi precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO.

Baza, care include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, va fi operaţională în 2016, pentru a oferi protecţie în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici