Majoritatea americanilor se opun unor atacuri ale SUA în Siria

Majoritatea americanilor se opun unor atacuri ale ţării lor împotriva regimului sirian, arată două sondaje publicate marţi, în momentul în care administraţia Obama desfăşoară o campanie pentru a obţine acordul Congresului de a lansa o astfel de operaţiune.

548 afișări
Imaginea articolului Majoritatea americanilor se opun unor atacuri ale SUA în Siria

Majoritatea americanilor se opun unor atacuri ale SUA în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproape una din două persoane (48 la sută) se declară împotriva unor atacuri aeriene americane împotriva Siriei, faţă de 29 la sută care se declară în favoarea acestora (23 la sută nu au nicio opinie), potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center for the People and the Press.

Opoziţia faţă de o intervenţie americană împotriva lui Bashar al-Assad pare mai conturată decât într-un alt sondaj realizat pentru ABC şi Washington Post: 36 la sută dintre persoanele intervievate declară că susţin această eventualitate, faţă de 59 la sută care se opun şi 5 la sută care nu au nicio opinie.

Chiar dacă "alte ţări, ca Marea Britanie sau Franţa" ar participa la această operaţiune, doar 46 la sută dintre persoanele intervievate sunt favorabile unei intervenţii, faţă de 51 la sută care se opun, potrivit anchetei ABC/Washington Post. În acest sondaj, însăşi ideea de a înarma rebelii sirieni pare foarte nepopulară: 70 la sută se opun, faţă de 27 la sută care o susţin.

Aproape trei sferturi dintre persoanele intervievate de Pew (74 la sută) cred că atacurile în Siria s-ar traduce prin represalii împotriva Statelor Unite şi aliaţilor lor în regiune, peste şase din zece (61 la sută) cred că acestea ar duce la un angajament pe termen lung în ţară. Şi abia o treime (33 la sută) cred că ele ar permite efectiv descurajarea pe viitor a folosirii armelor chimice.

Sondajul Pew Research Center a fost realizat în perioada 29 august - 1 septembrie, pe un eşantion format din 1.000 de adulţi şi are o marjă de eroare de 3,7 puncte. Sondajul ABC/Washington Post, realizat între 28 august şi 1 septembrie, pe 1.012 persoane, are o marjă de eroare de 3,5 puncte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici