Malala Yousafzai neagă că ar fi devenit o marionetă a Occidentului: "Sunt mândră că sunt pakistaneză"

Malala Yousafzai, care a supravieţuit unei tentative de asasinat comise de talibani în urmă cu un an, a respins, duminică, acuzaţiile potrivit cărora ar fi devenit "o personalitate a Occidentului", afirmând că este mândră că este pakistaneză.

687 afișări
Imaginea articolului Malala Yousafzai neagă că ar fi devenit o marionetă a Occidentului: "Sunt mândră că sunt pakistaneză"

Malala Yousafzai (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Întrebată de BBC dacă a devenit, de la atacul suferit, o "personalitate a Occidentului" şi "de acum o occidentală", Malala Yousafzai a răspuns: "Tatăl meu a spus că educaţia nu ţine nici de Orient, nici de Occident. Educaţia este educaţie, punct: este dreptul tuturor".

"Oamenii din Pakistan mă susţin. Nu mă consider o occidentală. Sunt o fiică a Pakistanului şi sunt mândră că sunt pakistaneză", a adăugat ea.

"În ziua în care s-a tras asupra mea, ziua în care am supravieţuit, oamenii au arborat pancarte cu «Sunt Malala». Nu au spus «Sunt taliban». Ei mă susţin şi mă încurajează să merg înainte, să continui campania mea în favoarea educaţiei fetelor", a declarat Malala.

Viaţa ei s-a schimbat radical la 9 octombrie 2012, când un taliban a împuşcat-o în cap, în Valea Swat, o regiune din nord-vestul Pakistanului, unde insurgenţii au impus propria lege din 2007 până în 2009.

Tânăra Malala, care a denunţat abuzurile comise de talibani în perioada respectivă, a scăpat la limită din acest atentat şi a fost transferată în Marea Britanie pentru a fi operată şi unde trăieşte de atunci. Ea a câştigat numeroase distincţii şi a devenit o vedetă internaţională, în timp ce criticii săi din Pakistan îi reproşează că a devenit o marionetă a Occidentului.

Adolescenta în vârstă de 16 ani a subliniat, duminică, problema educaţiei în Siria, devastată de un conflict sângeros. "Noi vrem să ajutăm, în măsura în care este posibil, copiii din toate ţările. Vom începe cu Pakistanul, Afganistanul şi Sirian pentru moment, deoarece acolo ei suferă cel mai mult", a explicat ea, referindu-se la fondul care îi poartă numele.

Tânăra şi-a reiterat dorinţa de a intra în politică la un moment dat: "Mai târziu, vreau să fac politică şi vreau să devin un lider şi să aduc schimbarea în Pakistan. Vreau să devin o femeie politică în Pakistan, nu vreau să devin o femeie politică într-o ţară deja dezvoltată".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici