Marina americană îşi dublează capacitatea de luptă împotriva minelor iraniene în Golf

Marina americană dublează numărul de nave şi elicoptere de luptă împotriva minelor în Golf, cu scopul de a răspunde unei eventuale acţiuni a Iranului vizând blocarea Strâmtorii Ormuz, a declarat joi amiralul Jonathan Greenert, comandantul US Navy.

355 afișări
Imaginea articolului Marina americană îşi dublează capacitatea de luptă împotriva minelor iraniene în Golf

Marina americană îşi dublează capacitatea de luptă împotriva minelor iraniene în Golf (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trimitem încă patru (nave de) vânătoare de mine în teatrul (de operaţiuni). Astfel vor fi opt", a declarat amiralul Greenert în faţa senatorilor din cadrul Comisiei pentru Apărare.

Patru nave de luptă împotriva minelor sunt staţionate, în prezent, în Bahrein, unde se află cartierul general al Flotei a V-a americane. Marina americană dispune în total de 14 nave de vânătoare de mine.

Şeful militar al Marinei a anunţat că sunt mobilizate, de asemenea, elicoptere suplimentare de luptă împotriva minelor, numărul celor prezente în regiune urmând să se ridice la opt. Elicopterele Sea Dragon, de tip MH-53, sunt echipate cu sonare capabile să detecteze minele.

Amiralul Greenert intenţionează, de asemenea, să amelioreze şi să accelereze crearea de submarine fără pilot capabile să neutralizeze minele.

În faţa unei amplificări a tensiunilor în legătură cu programul său nuclear controversat, Iranul a adresat ameninţări la începutul anului, susţinute cu manavre militare, că are capacitatea de a bloca strâmtoarea, care în cel mai îngust punct are doar 28 de mile nautice (52 de kilometri).

Strâmtoarea Ormuz este un obiectiv strategic, tranzitat de 40% din exporturile maritime mondiale de petrol. Secretarul american al Apărării Leon Panetta a avertizat în mai multe rânduri că blocarea acesteia, prin amplasarea de mine, va constitui o "linie roşie" pentru Statele Unite.

Teheranul dispune de un arsenal de aproximativ 2.000 de mine marine ce pot fi amplasate cu ajutorul celor aproximativ zece submarine, dar şi al numeroaselor vedete rapide de care dispune Teheranul, potrivit unor experţi.

În 1988, o mină marină iraniană, în valoare de aproximativ 1.500 de dolari, a avariat o fregată americană, USS Samuel Roberts, provocând pagube în valoare de aproximativ 96 de milioane de dolari, potrivit Institutului pentru Analiză Militară în Orientul Mijlociu şi în Golf, un centru de reflecţie cu sediul la Dubai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici