Marine Le Pen neagă responsabilitatea Franţei pentru arestarea şi deportarea evreilor în Germania nazistă

Marine Le Pen, liderul partidului extremist francez Frontul Naţional şi candidat la preşedinţia Franţei, a negat responsabilitatea statului francez pentru arestarea evreilor din Paris în anul 1942 şi deportarea lor în Germania nazistă, unde cei mai mulţi au pierit în lagărele de exterminare.

1000 afișări
Imaginea articolului Marine Le Pen neagă responsabilitatea Franţei pentru arestarea şi deportarea evreilor în Germania nazistă

Marine Le Pen neagă responsabilitatea Franţei pentru arestarea şi deportarea evreilor în Germania naziste (Imagine: Domine Jerome/ Hepta)

Fostul preşedinte Jacques Chirac, dar şi actualul şef al statului francez, Francois Hollande, şi-au cerut scuze pentru rolul jucat de poliţia franceză în cadrul operaţiunii de arestare a evreilor din Paris, care au fost strânşi în incinta velodromului Vel d'Hiv, ulterior fiind deportaţi în Germania nazistă. Într-o săptămână au fost arestaţi peste 13.000 de evrei, inclusiv aproximativ 4.000 de copii.

"Nu cred că Franţa este responsabilă pentru Vel d'Hiv", a declarat Le Pen pentru postul LCI.

"Cred că dacă e să vorbim la modul general de vinovaţi, atunci cei aflaţi la putere în acel moment sunt responsabili. Nu Franţa", a completat Le Pen.

Liderul formaţiunii Frontul Naţional a mai declarat că autorităţile franceze "au învăţat copiii noştri că au toate motivele să-şi critice (ţara), şi să vadă (poate) doar cele mai întunecate aspecte ale istoriei noastre".

"Aşa că eu vreau ca ei să fie din nou mândri că sunt francezi", a adăugat Le Pen.

Emmanuel Macron, principalul contracandidat al lui Le Pen, a declarat că "unii au uitat că Marine Le Pen este fiica lui Jean-Marie Le Pen", făcând referire la fondatorul Frontului Naţional, care în repetate rânduri a făcut declaraţii antisemite şi rasiste, inclusiv afirmând că Holocaustul este "un detaliu al istoriei", relatează postul France 24 pe pagina electronică.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici