Marş cu mii de oameni organizat de extrema dreaptă în Varşovia de Ziua Independenţei

Mii de oameni s-au adunat vineri la Varşovia la marşul anual organizat de extrema dreaptă poloneză pentru a marca Ziua Independenţei, potrivit Reuters.

323 afișări
Imaginea articolului Marş cu mii de oameni organizat de extrema dreaptă în Varşovia de Ziua Independenţei

Participanţii la marşul din Varşovia, între care şi familii cu copii, precum şi reprezentanţi ai grupurilor de extremă dreapta, au fluturat steaguri poloneze albe şi roşii şi au scandat „Dumnezeu, onoare, patrie”, în timp ce mergeau prin centrul Varşoviei.

Prezenţa poliţiştilor a fost numeroasă.

„Polonia va fi independentă doar dacă drepturile tuturor la viaţă vor fi egale şi dacă avortul va fi complet interzis”, a declarat Malgorzata Kurzeja, în vârstă de 42 de ani, o activistă anti-avort.

Evenimentul anual a devenit un punct de fricţiune între grupurile de extremă dreapta şi susţinătorii guvernului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) al premierului Mateusz Morawiecki, pe de o parte, şi polonezii liberali, pe de altă parte.

De la venirea sa la putere în 2015, guvernul a încercat să insufle în viaţa publică valori familiale mai conservatoare şi tradiţionale, inclusiv prin introducerea unei interdicţii aproape totale a avortului. Criticii din ţară şi din străinătate au acuzat guvernul că a alimentat homofobia în timpul campaniilor electorale.

Ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro, un conservator înrăit, a declarat că marşul a fost o oportunitate de a arăta „unitate şi putere” într-un moment în care suveranitatea Poloniei nu mai este un dat, făcând aluzie la viziunea sa critică faţă de Uniunea Europeană.

Primăria din Varşovia a făcut numeroase încercări în trecut de a delegaliza evenimentul, dar asociaţia Marşul Independenţei, organizatorul, a contestat cu succes deciziile instanţelor de judecată.

Anul trecut, marşul s-a axat pe retorica antiimigraţie, pe fondul unei crize a migranţilor, când mii de persoane, majoritatea din Orientul Mijlociu şi Africa, au încercat să treacă în Polonia din Belarus, dar au fost respinse de poliţiştii de frontieră polonezi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici