Accidentul nuclear de la Arhanghelsk. Medicii care au tratat victimele accidentului atomic din Rusia se tem că au fost iradiaţi

Medicii ruşi care au tratat victimele ale accidentului atomic din regiunea Arhangelsk nu au avut la dispoziţie echipamente de protecţie şi nu fost informaţi că răniţii erau contaminaţi, informează postul BBC News, citând două cadre medicale de la spitalul civil unde au fost iniţial aduse victimele.

4277 afișări
Imaginea articolului Accidentul nuclear de la Arhanghelsk. Medicii care au tratat victimele accidentului atomic din Rusia se tem că au fost iradiaţi

Medicii care au tratat victimele accidentului atomic din Rusia se tem că au fost contaminaţi radioactiv

Cei doi medici au declarat, sub protecţia anonimatului, că autorităţile militare nu i-au informat în legătură cu riscul contaminării radioactive.

Trei răniţi au fost aduşi la un spital civil din Arhangelsk, unde au fost examinaţi în unitatea de primiri urgenţe, iar apoi au fost trimişi în săli de operaţie, au explicat medicii.

Unitatea de primiri urgenţe a continuată să primească pacienţi timp de încă aproximativ o oră, până în momentul în care doctorii au realizat că cei trei răniţi au primit o "doză foarte mare de radiaţii". Potrivit medicilor, cel puţin 90 de persoane au intrat în contact cu persoanele rănite.

Personalul medical a continuat să trateze victimele şi după ce au realizat că există riscul să fie iradiaţi, iar în lipsa echipamentului adecvat de protecţie, au încercat să improvizeze măsuri de protecţie.

A doua zi, cele trei victime au fost transferate la un spital din Moscova unde există specialişti care se ocupă cu astfel de cazuri.

Medicii au afirmat că au ales să vorbească despre acest incident pentru că se tem în legătură cu sănătatea lor şi nu doresc ca o astfel de "încălcare a siguranţei" să se repete.

Ulterior, o echipă de militari a efectuat o operaţiune de decontaminare la spitalul din Arhangelsk.

Secretomania autorităţilor ruse în legătură cu explozia a generat comparaţii cu dezastrul de la Cernobîl din 1986, când oficialii sovietici au încercat să ascundă adevărul.

Doi angajaţi răniţi în explozia rachetei nucleare produsă pe 8 august în nordul Rusiei au murit din cauza contaminării radioactive, afirmă surse medicale citate de presa rusă.

Agenţia atomică rusă (Rosatom) a anunţat iniţial că cinci persoane au murit, iar trei au fost rănite după explozia produsă pe 8 august în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară. Alte două persoane au murit ulterior în urma rănilor suferite.

La două săptămâni după explozie, Ministerul Sănătăţii din Rusia a transmis că niciun medic de la spitalele Arhangelsk nu a fost expusă la o doză periculoasă de radiaţii. Concluzia autorităţilor se bazează pe examinarea a 91 de angajaţi ai spitalelor unde au fost iniţial transportaţi răniţii. 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări luni că explozia rachetei nucleare nu generează niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut.

Autorităţile din Norvegia au anunţat pe 15 august că au depistat concentraţii infime de iod radioactiv în regiuni situate în apropierea frontierei cu Rusia.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de "armament", subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Taguri:
rusia,
nuclear,
medical

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici