Medvedev: Destrămarea URSS a fost un şoc, dar nu catastrofa secolului

Destrămarea URSS a fost un "mare şoc" pentru cetăţenii săi, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev, refuzând însă că o califice drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX", aşa cum a făcut predecesorul său, Vladimir Putin.

129 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Destrămarea URSS a fost un şoc, dar nu catastrofa secolului

Medvedev: Destrămarea URSS a fost un şoc, dar nu catastrofa secolului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Destrămarea URSS este un mare şoc pentru toţi cei care au trăit în fosta URSS", a declarat Medvedev într-un interviu pentru revista germană Der Spiegel, publicat sâmbătă de Kremlin.

Într-un discurs adresat naţiunii în 2005, în timp ce era preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin a declarat că destrămarea URSS a fost "cea mai mare catastrofă geopolitică" a secolului XX.

"Cel de-al doilea Război Mondial nu este o catastrofă mai puţin gravă a secolului XX, nici o tragedie mai puţin importantă în ceea ce priveşte consecinţele", a apreciat Medvedev.

Întrebat cu privire la existenţa unor divergenţe ideologice în cadrul tandemului pe care îl formează cu Putin, devenit premier, preşedintele Medvedev a răspuns că nu este nevoie să se reunească asemenea membrilor biroului politic al Partidului Comunist din URSS.

"În ceea ce ne priveşte pe mine şi pe Vladimir Putin, nu aş vrea să începem să fim consideraţi ca liderii de vârstă avansată ai biroului politic care se reuneau la tribuna Mausoleului (lui Lenin, în Piaţa Roşie), îmbrăcaţi cu aceleaşi mantale şi căciuli", a declarat el.

În legătură cu rolul lui Mihail Gorbaciov, apreciat în Occident ca fiind cel care a pus capăt Războiului Rece, Medvedev a subliniat că "majoritatea cetăţenilor noştri fac o legătură între destrămarea statului nostru (URSS-n.r.) şi activitatea sa".

"În mod subiectiv, mulţi oameni s-au simţit în acel moment victime, privaţi de ţara lor, este un fapt", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici