Mii de credincioşi au participat la mesele cardinalilor "papabili", la Roma. Etapele procesului de alegere a viitorului papă - VIDEO

Mii de credincioşi de pe toate continentele au jucat duminică rolul de "suporteri", la Roma, participând la mesele cardinalilor favoriţi, cu două zile înainte de reunirea Conclavului care îl va alege pe cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice.

548 afișări
Imaginea articolului Mii de credincioşi au participat la mesele cardinalilor "papabili", la Roma. Etapele procesului de alegere a viitorului papă - VIDEO

Mii de credincioşi au participat la mesele cardinalilor "papabili", la Roma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai mulţi cardinali, inclusiv unii "papabili" ca brazilianul Odilo Scherer sau italianul Angelo Scola au oficiat mese în diferite biseri, la Roma, în faţa credincioşilor.

"Sper că este ultima dată când intraţi aici în calitate de cardinal şi sper, de asemenea, că în cazul în care veţi fi ales papă, aceasta să fie prima biserică pe care o veţi vizita", i-a spus părintele Stefano Guernelli, rectorul Bisericii Santa Maria della Vittoria, cardinalului american Sean O'Malley.

Citat printre favoriţi pentru a fi următorul Suveran Pontif, O'Malley se bazează pe parabola fiului risipitor în vederea evocării secularismului care se dezvoltă în ţările occidentale.

"Oamenii îl părăsesc pe Tatăl (Ceresc), (părăsesc) Biserica, din numeroase motive, ignoranţă, experienţe negative, scandaluri, mediocritate spirituală", a început el în cursul predicii.

"Să ne rugăm pentru ca Sfântul Spirit să permită Bisericii alegerea unui nou papă care ne va întări credinţa şi va face mai vizibilă dragostea Domnului", a spus cardinalul.

Omologul său italian Angelo Scola, un alt favorit, a oficiat o mesă în Biserica Sfinţilor Apostoli, în centrul Romei.

"Dă-ne un păstor sfânt care să construiască Biserica", a spus el în timpul predicii.

În rândul credincioşilor prezenţi, părerile diferă cu privire la cardinalul Arhiepiscopiei din Milano.

"Cred că Scola este un om bun, va fi un bun lider pentru a ajuta Biserica să se consolideze şi mă rog pentru el", a declarat Maria Bettini, în vârstă de 69 de ani.

Giuseppina Fazzo, angajată la un salon de coafură, în vârstă de 47 de ani, are îndoieli. "Avem nevoie de o schimbare radicală în cadrul Bisericii şi nu ştiu dacă este omul potrivit", a apreciat ea.

Favorit între "papabili", cardinalul Arhiepiscopiei din Sao Paolo, Odilo Scherer, a condus o mesă multietnică la Biserica Sant'Andrea, pe colina Quirinal.

Însoţit de aproximativ 20 de călugări, printre care un african, brazilieni şi italieni, a făcut aluzie la "vremurile dificile" pe care le traverează Biserica, dar, de asemenea, la cele mai "fericite şi pline de speranţă".

Vorbind o italiană pefectă, el i-a invitat pe credincioşi să se "roage pentru Conclav". "Am avut impresia că-l revăd pe Papa Wojtyla, o asemănare, aceeaşi forţă", a spus o italiancă.

Unei jurnaliste din Columbia, care l-a întrebat dacă ştie cine are şanse să fie ales, i-a răspuns sobru că "Mesa a fost frumoasă, nu-i aşa?"

Cardinalul canadian Marc Ouellet, favorit şi el să devină papă, a oficiat o mesă în Biserica Santa Maria in Transpontina, în cursul căreia a revenit asupra renunţării lui Benedict al XVI-lea.

"Nu mă îndoiesc că a decis potrivit voinţei Domnului şi pentru binele Bisericii", a spus el în cursul predicii.

Evocând Conlcavul, el a invitat la rugăciune "pentru ca Spiritul Sfânt să-l anunţe cardinalilor pe cel ales de Dumnezeu".

În bazilica Santa Pudenziana, sute de filipinezi s-au rugat pentru favoritul lor, cardinalul Lui Antonio Tagle.

"Suntem cu toate femei de menaj aici", spune Meliros Gangani, în vârstă de 53 de ani. "Sperăm că va câştiga. Ne-am simţi mult mai bine cu patronii noştri", îşi exprimă ea speranţa. "M-ar face mândră că sunt filipineză", subliniază Evelyne.

Nici continentul african nuse lăsa mai prejos duminică.

Arhiepiscopul de Kinshasa, Laurent Monsengwo, ar putea fi primul papă african, potrivit părintelui Justin Golo, care participa la o mesă de rit congolez în Biserica Naşterii Domnului, situată în apropiere de Piaţa Navona.

"Are toate atuurile. Lucrează la Vatican de 40 de ani, vorbeşte 14 limbi, stăpâneşte la perfecţiune latina şi a fost preşedintele Sinodului pentru Africa", spune el.

"Dacă este ales papă, pentru congolezi va fi o eliberare, aşa cum a fost cazul Wojtyla pentru Polonia", adaugă Golo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici