Milioane de dolari, irosiţi pe lucrări de mântuială în infrastructura Afganistanului

Milioane de dolari din fondurile americane s-au pierdut din cauza planificării proaste şi a lucrărilor de calitate slabă pentru reconstrucţia Afganistanului, şi s-ar mai putea pierde şi alte miliarde, a apreciat luni un oficial de rang înalt.

264 afișări
Imaginea articolului Milioane de dolari, irosiţi pe lucrări de mântuială în infrastructura Afganistanului

Milioane de dolari, irosiţi pe lucrări de mântuială în infrastructura Afganistanului (Imagine: Shutterstock)

Raportul vizat de inspectorul general special pentru Afganistan, John Sopho, numit la sfârşitul lui mai de preşedintele Obama, subliniază de asemenea că retragerea trupelor americane care vor preda (securitatea) autorităţilor afgane va umfla factura programelor americane de ajutor.

"Statele Unite riscă să piardă miliarde de dolari dacă programele de dezvoltare pe care le finanţează nu pot fi susţinute, fie de Guvernul afgan, fie de donaţii" permanente, potrivit raportului transmis Congresului.

"După cum arată raportul, în pofida unui deceniu de lupte şi conflicte - şi peste 89 de miliarde de dolari alocaţi de Statele Unite pentru reconstrucţia Afganistanului - există în continuare probleme grave", scrie Sopho.

Potrivit acestuia, o mare parte din cei 400 de milioane de dolari investiţi în infrastructură în anul fiscal 2011 s-ar putea pierde din cauza gestionării, coordonării şi executării deficitare a lucrărilor.

Studii ale mai multor proiecte din teren au dezvăluit probleme semnificative de construcţie.

De exemplu, trei posturi de poliţie din provincia Nangarhar (est) prezentau deficienţe importante: turnuri de supraveghere prea fragile, instalaţia sanitară neconectată, sisteme de ventilaţie instalate prost, etc.

În urma unor plângeri referitor la aceste lucrări de proastă calitate, mai multe persoane au fost arestate în Statele Unite şi în Afganistan şi 900.000 de dolari au fost recuperaţi.

Fondul pentru infrastructura afgană, autorizat în 2010, este analizat în detaliu în acest raport. Congresul a investit 800 de milioane de dolari în ultimii doi ani, iar Departamentul de Stat a contribuit cu aproape un miliard de dolari la aceste programe legate de infrastructură în ţară.

Raportul a fost redactat în condiţiile în care trupele NATO au început deja să se retragă din ţară. Toate forţele combatante trebuie să părăsească Afganistanul până la sfârşitul lui 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici