Militarii ruşi publică pe Internet fotografii şi comentarii care sugerează prezenţa lor în Ucraina

Preferinţa militarilor ruşi pentru reţelele de socializare pune Moscova în încurcătură, după ce un militar rus a postat pe Instagram două fotografii localizate în Ucraina, iar alţii şi-au multiplicat comentariile sugerând că unităţile ar fi intervenit împotriva Ucrainei în pofida negărilor oficiale.

2179 afișări
Imaginea articolului Militarii ruşi publică pe Internet fotografii şi comentarii care sugerează prezenţa lor în Ucraina

Militarii ruşi publică pe Internet fotografii şi comentarii care sugerează prezenţa lor în Ucraina (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aleksandr Sotkin, în vârstă de 24 de ani, a postat pe Instagram o serie de fotografii geolocalizate în satul Voloşino, în sudul Rusiei, unde unitatea sa militară pare staţionată, înainte de a posta alte două fotografii, la 5 şi 6 iulie, geolocalizate la zece kilometri distanţă de această localitate, în Ucraina, relatează AFP, potrivit unei ştiri.

Dezvăluită de site-ul de ştiri american BuzzFeed, geolocalizarea celor două fotografii "selfie" însoţite de cuvintele cheie "armată" şi "exerciţii2014", ar putea fi dovada că armata rusă a trecut frontiera ruso-ucraineană, în pofida dezminţirilor Kremlinului.

Este cu siguranţă posibil ca geolocalizarea fotografiilor să fie falsificată, dar aceasta necesită cunoştinţe de codificare foarte avansate, subliniază un informatician contactat de AFP. Ministerul rus al Apărării a refuzat orice comentariu.

În legenda unei alte fotografii, de această dată geolocalizată la Voloşino, soldatul Sotkin povesteşte că şi-a petrecut ziua "stând, lucrând la «Buk», ascultând muzică".

Potrivit BuzzFeed, aceasta presupune că unităţile militare ruse de la frontiera ruso-ucraineană aveau în posesia lor rachete sol-aer Buk cu câteva zile înainte ca un avion al Malaysia Airlines să fie doborât, probabil cu o astfel de rachetă, în estul Ucrainei.

Dar cuvântul "Buk" ar putea fi, de asemenea, abrevierea rusească pentru "notebook", iar soldatul Sotkin ar putea de fapt să-şi fi petrecut ziua lucrând la calculator mai degrabă decât la o rachetă.

Alţi militari ruşi au publicat luna trecută pe reţeaua de socializare rusă Vkontakte fotografii despre activitatea lor, de această dată fără geolocalizare, dar ale căror comentarii sugerează că Rusia a tras asupra poziţiilor ucrainene, aşa cum afirmă Washingtonul şi Kievul.

"S-a tras toată noaptea asupra Ucrainei", scrie la 23 iulie soldatul Vadim Grigoriev, deasupra unei fotografii arătând circa şase obuze, înainte de a publica o altă fotografie cu două tunuri de artilerie staţionate în apropierea unui câmp de grâu.

"Sunt fotografii care au fost realizate în urmă cu mult timp. Probabil că mi s-a piratat pagina de Vkontakte", a asigurat încă de a doua zi, pentru postul de ştiri pro-Kremlin Rossiia24, soldatul al cărui cont a fost ulterior suprimat.

Cu câteva zile înainte, pe aceeaşi reţea de socializare, un alt millitar, Mihail Şugunov, a postat două fotografii cu lansatoare de rachete multiple Grad alături de comentariul: "Grad înspre Ucraina". Iar un alt soldat a publicat chiar harta cu itinerarul unităţii sale către frontiera ruso-ucraineană.

"Aceşti militari povestesc diverse lucruri, că sunt în Ucraina de exemplu, doar pentru a se lăuda la prietenii lor", asigură deputatul comunist Vadim Soloviev.

Parlamentarul, care se află la originea unui proiect de lege pentru limitarea utilizării Internetului de către militarii ruşi, apreciază că aceste postări sunt un "pericol pentru Rusia: ele pot fi folosite de către occidentali în scopuri de spionaj sau dezinformare".

"Când se înrolează în armată, militarii trebuie supuşi unor reguli de confidenţialitate - şi dacă le încalcă, ar trebui să răspundă în consiliul de disciplină", cere deputatul.

În opinia expertului în chestiuni militare Aleksandr Golţ, redactor-şef adjunc al site-ului de ştiri Ej.ru, "este dificil de înţeles cum anume ar putea fi aplicată această lege, deoarece ea va implica responsabilitatea şefilor dacă soldaţii publică totuşi informaţii. Ei vor întrerupe cu siguranţă Internetul - este cel mai simplu şi eficient".

Dar, adaugă expertul, "se înţelege de ce este de actualitate această lege: la urma urmei, graţie acestor fotografii postate de militari lumea întreagă a aflat că forţele speciale ruse erau prezente în Crimeea".

Bărbaţi misterioşi fără semne distinctive şi-au făcut apariţia în martie în peninsula ucraineană, cu câteva zile înainte de alipirea ei la Rusia.

Fotografiile cu aceşti militari l-au determinat pe deputatul Soloviev să relanseze propunerea de lege depusă iniţial în decembrie. "Exact un astfel de scenariu (al difuzării de fotografii pe Internet) vrea să îl împiedice Rusia", apreciază Golţ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici