Theresa May a obţinut "modificări cu caracter obligatoriu" ale acordului de Brexit / Juncker: Nu va exista o a treia şansă / Corbyn îndeamnă la respingerea acordului

Premierul britanic Theresa May a obţinut "modificări cu caracter obligatoriu" ale acordului de Brexit în urma discuţiilor de luni seară de la Strasbourg cu oficialii europeni, a anunţat şefa Guvernului de la Londra, însă Jeremy Corbyn, liderul principalului partid de opoziţie de la Londra, îndeamnă la respingerea acordului, informează cotidianul The Guardian.

3971 afișări
Imaginea articolului Theresa May a obţinut "modificări cu caracter obligatoriu" ale acordului de Brexit / Juncker: Nu va exista o a treia şansă / Corbyn îndeamnă la respingerea acordului

Ministru britanic: Theresa May a obţinut "modificări cu caracter obligatoriu" ale acordului de Brexit în urma discuţiilor de la Strasbourg

Juncker şi May au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte problema frontierei irlandeze

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte chestiunea frontierei irlandeze, urmând ca Parlamentul britanic să voteze marţi noua formă a acordului de Brexit.

Acordul Brexit prevede un mecanisc special, numit "backstop", pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici.

Theresa May s-a întâlnit luni seară la Strasbourg cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru discuţii de ultim moment pe tema acordului de Brexit.

"Premierul (Marii Britanii) şi cu mine am ajuns la o înţelegere în privinţa unui instrument cu caracter obligatoriu în legătură cu acordul de retragere. Acest instrument oferă clarificări şi garanţii legale semnificative privind natura (mecanismului) backstop", afirmă şeful Comisiei Europene într-un comunicat.

"Este acest acord sau Brexit-ul ar putea să nu se producă", a avertizat Juncker, care a precizat că premierul irlandez Leo Varadkar s-a declarat de acord cu aceste schimbări.

 

 

"Dacă vreuna dintre părţi ar acţiona cu rea credinţă, există o cale legală pentru cealaltă parte să se retragă", a adăugat Juncker.

Parlamentul britanic are acum "o alegere fundamentală de luat" în ceea ce priveşte Brexit, a mai afirmat liderul european.

Theresa May a afirmat la rândul său că "Marea Britanie se va putea retrage unilateral din (mecanismul) backstop", în cazul unui eşec al negocierilor cu UE pe tema relaţiilor post-Brexit.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni seară că modificările obţinute în urma discuţiilor de ultim moment privind Brexit reprezintă o "doua şansă", adăugând că probabil nu va exista şi o a treia şansă.

În cadrul unei conferinţe comune cu May, după discuţiile de la Strasbourg, Juncker a mai afirmat că ziua referendumului pe tema Brexit a fost "o zi tristă", însă "trebuie să respectăm decizia poporului britanic".

Liderul european a subliniat că nu vor mai exista negocieri suplimentare în privinţa Brexit. 

David Lidington, ministru pentru Cabinetul prim-ministrului, a declarat că Marea Britanie a obţinut "modificări cu caracter obligatoriu care consolidează şi îmbunătăţesc acordul de ieşire şi declaraţia politică".

Ministrul, care are şi rolul de adjunct al premierului, a mai adăugat că "acordul îmbunătăţit" va fi supus marţi votului în Camerei Comunelor şi va fi singura variantă de acord oferită.

Potrivit lui Lidington, UE şi Marea Britanie au ajuns la o înţelegere care să garanteze că UE nu va menţine pe termen nedeterminat mecanismul "backstop", ce reglementează situaţia frontierei între Irlanda, stat membru UE, şi regiunea britanică Irlanda de Nord.

La finalul discuţiilor, May şi Juncker au confirmat informaţiile anunţate anterior de Lidington.

Corbyn îndeamnă parlamentarii britanici să respingă marţi acordul negociat de Theresa May

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, susţine că negocierile pe tema Brexit ale Guvernului Theresa May au "eşuat" şi îndeamnă parlamentarii britanici să respingă acordul, ce a fost modificat în urma unor discuţii de ultim moment între May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Înţelegerea din această seară cu Comisia Europeană nu conţine nimic care măcar să se apropie de schimbările promise Parlamentului de Theresa May", a declarat liderul principalului partid de opoziţie din legislativul de la Londra.

"De când Brexit-ul ei a fost atât de copleşitor respins, prim-ministrul a irosit timp în mod necugetat, eşuând efectiv să negocieze cu UE şi a refuzat să găsească un numitor comun pentru un acord pe care Parlamentul să-l susţină", a adăugat Corbyn.

"Din acest motiv, membrii Parlamentului trebuie să respingă mâine (marţi, n.red.) acordul", a conchis liderul laburist, după ce premierul Theresa May a anunţat luni seară că a obţinut "modificări cu caracter obligatoriu" ale acordului Brexit.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Un nou vot parlamentar pe tema Acordului Brexit este programat pentru data de 12 martie. Dacă textul va fi respins din nou, pe 13 martie va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord. 

Partidul Laburist anunţat recent că va propune sau va susţine convocarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici