Ministrul de Externe al Turciei, ameninţare directă la adresa Greciei: "Nu se va sfârşi bine pentru voi"

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a ameninţat joi Grecia cu represalii dacă Atena va proceda la orice extindere a apelor sale teritoriale în Marea Egee, afirmând că aceasta va fi considerată în continuare un motiv care să justifice o acţiune militară.

1264 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe al Turciei, ameninţare directă la adresa Greciei: "Nu se va sfârşi bine pentru voi"

"Poziţia noastră este clară, fără 12 mile, nu vom permite ca apele teritoriale să fie extinse nici măcar cu o milă în Marea Egee", a declarat Çavuşoğlu în timpul unei conferinţe de presă de sfârşit de an la Ankara, comentând rapoartele potrivit cărora Atena intenţionează să extindă apele teritoriale în jurul insulei Creta, potrivit POLITICO.

"Nu intraţi în eroism făţiş, având încredere în cei care ar putea să vă acopere spatele. Nu căutaţi aventurismul", a adăugat el. "Nu se va sfârşi bine pentru voi!".

Dreptul maritim internaţional permite Greciei să îşi extindă apele teritoriale până la 12 mile marine. Dar, într-o declaraţie parlamentară din 1995, Turcia a transmis că o astfel de extindere în Marea Egee ar fi considerată o cauză de război, deoarece o mare parte din coasta sa ar fi privată de accesul la mare. Ameninţarea este încă în vigoare, a declarat Çavuşoğlu.

"Guvernul grec se conduce pe baza dreptului internaţional şi cu interesul său naţional ca fiind singurele sale determinante", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Giannis Oikonomou.

În ciuda faptului că sunt aliaţi în cadrul NATO, Atena şi Ankara sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a graniţelor maritime, a revendicărilor suprapuse asupra platformelor lor continentale şi a disputei de lungă durată privind Cipru.

Turcia şi-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan avertizând chiar că o rachetă ar putea lovi capitala Greciei dacă "nu vă păstraţi calmul". Ambele ţări vor organiza alegeri naţionale până în vara anului viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici