Ministrul polonez de Externe: Evenimentele din Ucraina nu constituie o "lovitură de stat"

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a apreciat sâmbătă că evenimentele de la Kiev nu constituie o lovitură de stat.

252 afișări
Imaginea articolului Ministrul polonez de Externe: Evenimentele din Ucraina nu constituie o "lovitură de stat"

Ministrul polonez de Externe: Evenimentele din Ucraina nu constituie o "lovitură de stat" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu este o lovitură de stat. Clădirile guvernamentale au fost abandonate. Preşedintele Consiliului a fost ales legal. Preşedintele Ianukovici are 24 de ore pentru a semna intrarea în vigoare a Constituţiei din 2004", a scris ministrul pe contul său de Twitter.

Purtătorul său de cuvânt a declarat, tot într-un mesaj postat pe Twitter, că ministrul a discutat sâmbătă cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, fără să ofere alte precizări.

Ministrul polonez, unul dintre artizanii acordului semnat de opoziţie şi putere vineri la Kiev, a făcut aceste declaraţii imediat după intervenţia preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici.

Şeful statului ucrainean a denunţat o "lovitură de stat" şi a catalogat hotărârile Parlamentului ca "ilegitime", refuzând să demisioneze, în timp ce opoziţia, denunţată de către Moscova, a preluat pârghiile puterii în ţară.

Anterior, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier şi omologul său francez Laurent Fabius au îndemnat Guvernul şi opoziţia din Ucraina să respecte acordul cu privire la ieşirea din criză, în declaraţii distincte, la Berlin şi Paris.

"De-acum depinde de cele două părţi aflate în conflict - atât de Guvern, cât şi de opoziţie - să respecte ceea ce s-a convenit şi să înceapă să construiască o relaţie de încredere", a declarat Steinmeier, citat într-un comunicat.

Laurent Fabius a discutat, pe de altă parte, cu omologii săi europeni şi rus şi "îndeamnă cele două părţi să evite violenţele şi să respecte acordul pe care l-au încheiat", a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici