Ministrul rus de Externe susţine că Ucraina nu vrea să implementeze acordurile de pace de la Minsk

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că este evident faptul că Ucraina nu doreşte să implementeze acordurile de pace de la Minsk, având în vedere promulgarea legii privind reintegrarea regiunii Donbas de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează agenţia Tass.

481 afișări
Imaginea articolului Ministrul rus de Externe susţine că Ucraina nu vrea să implementeze acordurile de pace de la Minsk

Ministrul rus de Externe susţine că Ucraina nu vrea să implementeze acordurile de pace de la Minsk

"Legea privind reintegrarea regiunii Donbas implică o soluţie militară în estul Ucrainei, permite şi chiar încurajează folosirea forţei pentru a restabili integritatea teritorială a Ucrainei. Este evident că autorităţile de la Kiev nu doresc implementarea acordurilor de la Minsk", a spus Lavrov, în urma unei întrevederi la Belgrad cu preşedintele sârb Aleksandr Vucici.

Şeful diplomaţiei de la Moscova a catalogat drept "absolut inacceptabilă" promulgarea legii privind reintegrarea regiunii Donbas, care cataloghează "autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk" drept "teritorii ocupate", fiind introdusă noţiunea de "agresiune a Rusiei".

Pe de altă parte, Serghei Lavrov le-a cerut ONU, OSCE, Consiliului Europei, Uniunii Europene şi NATO să ia atitudine faţă de atacurile asupra unor clădiri ale Rusiei din Kiev.

Potrivit diplomatului rus, atacurile desfăşurate de neonazişti şi naţionalişti extremişti împotriva instituţiilor ruse din Ucraina - Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură, sediile Alfa Bank şi Sberbank - sunt încurajate de către autorităţile de la Kiev.

La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează şi care includ oraşele Doneţk şi Lugansk. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici