Ministrul ungar de Externe solicită un acord cuprinzător de liber schimb între UE şi Marea Britanie, pentru a nu fi impuse ”tarife pe care nimeni nu le vrea"

Marea Britanie şi Uniunea Europeană trebuie să negocieze un acord de liber schimb cât mai cuprinzător posibil, astfel încât cooperarea economică şi de investiţii să nu întâmpine obstacole după Brexit, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI.

534 afișări
Imaginea articolului Ministrul ungar de Externe solicită un acord cuprinzător de liber schimb între UE şi Marea Britanie, pentru a nu fi impuse ”tarife pe care nimeni nu le vrea"

Ministrul ungar de Externe solicită un acord cuprinzător de liber schimb între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, pentru a nu fi impuse ”tarife pe care nimeni nu le vrea"

Szijjarto s-a întâlnit la Budapesta cu omologii săi din ţările Grupului de la Vişegrad şi cu ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond.

"Dacă Marea Britanie şi UE nu vor semna un acord cuprinzător, comerţul UE-Marea Britanie ar fi reglementat de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ducând la impunerea de tarife pe care nimeni nu le vrea", a spus Peter Szijjarto.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a subliniat importanţa protejării drepturilor cetăţenilor UE care lucrează sau studiază în Marea Britanie, după Brexit. El a mai precizat că interesul Ungariei constă într-un rezultat previzibil în negocierile de Brexit pentru mediul de afaceri şi actorii economici.

Peter Szijjarto a mai spus că Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Slovacia au acţionat corect să se pregătească împreună pentru potenţialele riscuri şi provocări economice care ar putea apărea în urma ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar.

Ministrul ungar consideră că Marea Britanie şi UE ar trebui, de asemenea, să depună eforturi pentru a menţine cooperarea cât mai apropiată cu privire la politica de securitate.

Întrebat despre obiectivul Ungariei de a introduce moneda euro, Szijjarto a afirmat că o ţară ar trebui să adopte moneda unică doar dacă ea însăşi şi zona euro sunt "100% pregătite" pentru acest pas.

Marea Britanie este al 11-lea cel mai mare partener comercial al Ungariei, care are un excedent comercial de 2 miliarde de euro cu această ţară. Marea Britanie este al şaselea cel mai mare investitor din Ungaria, cu 800 de companii britanice care au angajat peste 50.000 de persoane.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici