Misiunea FMI nu încheie un nou acord de împrumut cu Moldova în cursul vizitei la Chişinău

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că nu va negocia un nou program de împrumut cu Republica Moldova în cursul vizitei la Chişinău, spulberând astfel speranţele unui acord imediat în vederea acoperirii pensiilor şi salariilor, relatează AP în pagina electronică.

830 afișări
Imaginea articolului Misiunea FMI nu încheie un nou acord de împrumut cu Moldova în cursul vizitei la Chişinău

Misiunea FMI nu încheie un nou acord de împrumut cu Moldova în cursul vizitei la Chişinău (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O misiune FMI a început marţi o vizită de două zile, la o zi după ce guvernatorul Băncii centrale moldovene Dorin Drăguţanu a demisionat, după săptămâni de proteste de stradă faţă de "dispariţia" sumei de 1,5 miliarde de dolari din trei bănci moldovene, înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie anul trecut.

FMI a anunţat într-un comunicat că efectuează o vizită de consultări şi în vederea "iniţierii unor discuţii" care ar putea constitui baza unui program.

Premierul moldovean Valeriu Streleţ spera la negocieri mai avansate în vederea unui acord. El a anunţat că Guvernul proeuropean are nevoie de un împrumut pentru a putea plăti salarii şi pensiile.

Însă Republica Moldova a primit marţi o ofertă din partea României. Premierul român Victor Ponta a anunţat că Bucureştiul poate acorda Chişinăului un împrumut în valoare de 150 de milioane de euro (168 de milioane de dolari) pe o perioadă de cinci ani. Propunerea, prezentată în cadrul unei şedinţe comune a guvernelor celor două ţări, este necesar să fie aprobată de către Parlamentul român.

"Eu cred că este de datoria şi în puterea României să facă această ofertă, într-un moment dificil", a declarat Ponta.

Republica Moldova a făcut parte din România până în 1940, iar româna este vorbită în ambele ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici