Muncitori de la centrala americană Three Mile Island, contaminaţi radioactiv

O contaminare radioactivă minoră, care a afectat un mic grup de angajaţi, s-a produs, sâmbătă, la centrala de la Three Mile Island în Pennsylvania (est), a anunţat, duminică, un purtător de cuvânt al autorităţii americane de reglementare în domeniul nuclear (NRC).

111 afișări
Imaginea articolului Muncitori de la centrala americană Three Mile Island, contaminaţi radioactiv

Muncitori de la centrala americană Three Mile Island, contaminaţi radioactiv (Imagine: Mediafax Foto)

"A existat o alarmă care semnala o contaminare radiologică" în momentul în care angajaţii efectuau lucrări de întreţinere, şi "un mic grup a fost contaminat", a anunţat Diane Screnci, purtătoarea de cuvânt a comisiei americane de reglementare în domeniul nuclear.

"Nu cunosc numărul exact al persoanelor afectate, dar toate au fost decontaminate (...) şi sunt în număr mic", a adăugat ea, precizând că Centrala este exploatată de grupul de furnizare a energiei electrice Exelon.

Circa 150 de angajaţi care se aflau în clădire la momentul apariţiei contaminării au fost evacuaţi.

Purtătoarea de cuvânt a afirmat că "sursa contaminării este în continuare necunoscută" şi face obiectul unei anchete, subliniind că "incidentul este unul minor".

Această contaminare cu un nivel slab de radioactivitate "nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică şi nu pare să fi afectat nici angajaţii centralei", a insistat Diane Screnci.

"Aşteptăm ca societatea să stabilească ce s-a întâmplat, motivul şi măsurile care trebuie luate pentru a evita repetarea incidentului", a explicat purtătoarea de cuvânt a NRC.

NRC şi-a trimis la faţa locului mai mulţi experţi care să realizeze o anchetă, a spus Diane Screnci, care s-a deplasat, la rândul ei, acolo.

Reactorul fusese oprit la 26 octombrie pentru a permite începerea lucrărilor de întreţinere.

Centrala de la Three Mile Island a cunoscut un grav accident în 1979, când miezul unui reactor s-a topit parţial.

De la acest incident, în Statele Unite nu a mai fost construită nicio centrală nucleară.

Energia nucleară asigură 20 la sută din electricitatea Statelor Unite, cu 104 reactoare, iar 50 la sută provine din centralele pe bază de cărbune.

Restul este asigurat din gaze naturale, petrol şi energii regenerabile, în special hidroelectricitatea, şi, într-o măsură mai mică, energia eoliană şi cea solară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici