Natalia Estemirova denunţa abuzurile din Cecenia, criticându-l pe preşedintele prorus

Un articol scris în 2008 de militanta Natalia Estemirova dar care nu fusese publicat evidenţiază abuzurile împotriva drepturilor omului comise în Cecenia, criticându-l în termeni duri pe preşedintele prorus Ramzan Kadîrov, potrivit ziarului The Independent, care publică textul.

143 afișări
Imaginea articolului Natalia Estemirova denunţa abuzurile din Cecenia, criticându-l pe preşedintele prorus

Natalia Estemirova denunţa abuzurile din Cecenia, criticându-l pe preşedintele prorus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Răpirile în Cecenia au început în urmă cu zece ani. În 2000, forţele ruse au preluat practic controlul asupra întregului teritoriu al republicii, iniţiind operaţiuni de epurare în sate. Mii de crime şi de răpiri au avut loc, aceste operaţiuni fiind declarate drept metode eficiente în lupta împotriva rebelilor. În realitate însă, trupele şi poliţia jefuiesc casele civililor neprotejaţi", afirma Estemirova în articolul din 2008.

În vârstă de 50 de ani, Natalia Estemirova lucra pentru organizaţia neguvernamentală rusă Memorial. Ea a fost răpită în urmă cu câteva zile la Groznîi, capitala Ceceniei, fiind găsită câteva ore mai târziu împuşcată, pe teritoriul Republicii Inguşetia. Asasinarea ei a provocat compasiunea şi indignarea comunităţii internaţionale.

"Femeile au fost violate sub ochii rudelor lor şi toţi bărbaţii au fost arestaţi, unii fiind eliberaţi după ce au fost bătuţi cu cruzime, alţii rămânând dispăruţi pentru totdeauna. (...) Majoritatea operaţiunilor de epurare s-au încheiat în 2003, dar răpirile nu au încetat niciodată", scria Estemirova.

Vorbind despre situaţia din timpul administraţiei Ramzan Kadîrov, ajunsă la putere în 2007, militanta afirma că, într-adevăr, multe lucruri s-au schimbat. Cu toate acestea, ea semnala că de fapt este vorba doar de schimbări minore şi de faţadă.

În realitate, "nimeni nu îndrăzneşte să comenteze declaraţiile sau acţiunile lui Kadîrov, la fel cum nimeni nu îndrăznea să obiecteze la cuvintele şi faptele lui Stalin. Sunt lăudate succesele în cadrul luptei împotriva terorismului, când de fapt rebelii continuă să atace agenţii de poliţie, structurile armatei se confruntă frecvent, iar oamenii sunt răpiţi", preciza militanta.

"Principala diferenţă este că mulţi dispar acum doar pentru câteva zile şi reapar bătuţi, terorizaţi şi tăcuţi. Analiştii politici susţin că Ramzan Kadîrov ar guverna Cecenia în mod independent de Rusia. Oare chiar este aşa? Zecile de mii de ceceni din închisorile ruse probabil nu ar fi de acord. Şi nici sutele de mii de victime ale războiului sau rudele celor ucişi sau dispăruţi", explica Estemirova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici