Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, comentariu pesimist după votul din Parlamentul britanic: O ieşire fără acord este din ce în ce mai probabilă pe zi ce trece

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat marţi că evenimentele din ultimele zile au făcut din ce în ce mai probabil scenariul ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar fără un acord, relatează Reuters.

2226 afișări
Imaginea articolului Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, comentariu pesimist după votul din Parlamentul britanic: O ieşire fără acord este din ce în ce mai probabilă pe zi ce trece

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, comentariu pesimist la Bruxelles: O ieşire fără acord din blocul comunitar este din ce în ce mai probabilă pe zi ce trece. Foto: Hepta

„În ultimele zile, scenariul ieşirii din Uniunea Europeană a devenit mai probabil, dar putem spera încă la evitarea lui”, a declarat Barnier, menţionând că Uniunea Europeană este pregătită să permită Marii Britanii să rămână în uniunea vamală a Uniunii Europene.

Declaraţiile lui Barnier au fost făcute în cadrul unui eveniment din Bruxelles, după ce Parlamentul britanic a respins luni seară toate alternativele la Acordul Brexit negociat de prim-ministrul britanic Theresa May cu oficialii Uniunii Europene.

Negociatorul-şef a transmis că Marea Britanie ar putea încă să aprobe acordul negociat, să iasă din Uniunea Europeană fără un acord sau să solicite o amânare de lungă durată a Brexit, care ar presupune participarea Marii Britanii la alegerile europarlamentare din luna mai.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va aproba Acordul Brexit. Dacă documentul va fi aprobat, Marea Britanie va părăsi UE pe 22 mai.

Membrii Camerei Comunelor s-au pronunţat luni seară împotriva organizării unui nou referendum, respingând toate cele patru amendamente supuse la vot. Printre cele patru amendamente respinse se numără negocierea unei uniuni vamale cu Uniunea Europeană, aderarea la piaţa unică a UE şi anularea Brexitului prin revocarea Articolului 50.

Setul de propuneri alternative a fost respins pentru a doua oară de când Parlamentul britanic a preluat controlul de la Guvern asupra procesului Brexit.

De asemenea, Michel Barnier a transmis că Acordul Brexit nu va fi renegociat dacă Marea Britanie decide amânarea ieşirii din Uniunea Europeană şi că perioada de tranziţie va fi obţinută doar dacă Acordul va fi aprobat.

„Pe perioada prelungirii nu va exista o renegociere a acordului. Nu va exista o renegociere a viitoarelor relaţii. Nu putem negocia cu un stat membru viitoarele relaţii- nu există un drept legal pentru a face acest lucru”, a declarat Barnier.

„Dacă nu există un acord, nu va exista nici o perioadă de tranziţie”, a adăugat negociatorul-şef.

În cadrul discursului din Bruxelles, Barnier a raiterat faptul că singura modalitate prin care Marea Britanie poate ieşi din Uniunea Europeană într-un mod ordonat este de a aproba acordul negociat de Theresa May.

„Este singura opţiune posibilă pentru a organiza retragerea în manieră ordonată”, a declarat Michel Barnier.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici