Negocierile privind programul nuclear iranian: Obama nu ştie dacă este posibil un acord la Geneva, săptămâna aceasta

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat marţi că nu ştie dacă negocierile internaţionale cu privire la programul nuclear iranian de la Geneva vor ajunge la un acord interimar săptămâna aceasta, îndemnând Congresul la o poziţie flexibilă.

110 afișări
Imaginea articolului Negocierile privind programul nuclear iranian: Obama nu ştie dacă este posibil un acord la Geneva, săptămâna aceasta

Obama nu ştie dacă este posibil un acord cu Iranul la Geneva, săptămâna aceasta

"Nu ştiu dacă vom fi capabili să ajungem la un acord săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare", a spus el, cu o zi înainte de reluarea negocierilor între puterile din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) şi Iran, în Elveţia.

Obama a insistat asupra faptului că orice suspendare a sancţiunilor internaţionale care figurează într-un eventual acord va fi limitată, o declaraţie care vizează să le ofere asigurări israelienilor şi congresmenilor reticenţi faţă de orice anulare, chiar şi parţială, a sancţiunilor actuale.

"Nu vom face nimic pentru a slăbi sancţiunile cele mai puternice. Sancţiunile petroliere, bancare şi asupra serviciilor financiare au avut cel mai mare impact asupra economiei iraniene", a notat el. "Toate aceste sancţiuni şi arhitectura lor rămâne pe loc", a subliniat şeful statului american.

Potrivit lui Obama, doar o mică parte, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari, reprezentând active iraniene blocate, ar putea fi deblocată.

Anterior, într-o reuniune de două ore la Casa Albă, Obama le-a solicitat unor senatori americani influenţi să dea o şansă negocierilor şi să nu voteze o consolidare a sancţiunilor existente, cum doresc unii.

Preşedintele le-a prezentat proiectul de acord pentru o perioadă de şase luni, negociat în prezent, care "va stopa avansarea programului pentru prima dată în aproape un deceniu şi care va introduce o transparenţă fără precedent în programul nuclear iranian", potrivit unui rezumat prezentat de Casa Albă.

Oricum, Senatul nu va putea adopta noi sancţiuni înainte de decembrie, din motive de procedură şi program. Senatul îşi suspendă lucrările vineri pentru vacanţa de Thanksgiving.

În Congres, susţinătorii liniei dure sunt convinşi că sancţiunile precedente i-au împins pe liderii iranieni la masa negocierilor şi că o consolidare a acestora ar putea duce la o "capitulare".

Casa Albă se teme că sancţiuni suplimentare ar putea slăbi poziţia echipei de negociatori iranieni de la Geneva şi o va consolida pe cea a susţinătorilor unei linii dure din cadrul regimului.

Un grup de şase senatori influenţi, democraţi şi republicani, inclusiv fostul candidat la preşedinţie John McCain, i-au prezentat marţi îngrijorarea lor secretarului de Stat John Kerry, într-o scrisoare în care cer ca Teheranul să meargă mai departe decât o simplă încetinire a activităţilor de îmbogăţire a uraniului.

"Am aflat că Grupul 5+1 este pregătit să permită Iranului să continue să îmbogăţească urnaiu la nivelul de 3,5% în scopuri civile, să se plafoneze, ci nu să se reducă numărul centrifugelor, şi să continue lucrările în zona reactorului nuclear de lângă Arak (pentru producerea) apei grele", scriu congresmenii.

"Deşi acordul interimar sugerează că Iranul este potenţial pregătit să îşi încetinească în mod temporar căutarea capacităţii armei nucleare, el ar putea să permită Iranului să continue să avanseze către acest obiectiv sub acoperirea negocierilor", apreciază ei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici