Nicolas Sarkozy va propune UE atacuri aeriene punctuale în Libia

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va propune partenerilor săi din Uniunea Europeană "atacuri aeriene punctuale" în Libia, precum şi bruierea sistemelor de transmisie ale comandamentului colonelului Muammar Kadhafi, a declarat joi o sursă apropiată dosarului.

30 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy va propune UE atacuri aeriene punctuale în Libia

Nicolas Sarkozy va propune UE atacuri aeriene punctuale în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Sarkozy va propune atacuri în trei puncte, potrivit acestei surse.

Acestea vizează aeroportul militar din Sirt, situat la 500 de kilometri est de Tripoli, cel din Sebha, din sudul ţării, în apropiere de frontiera cu Ciadul, dar şi tabăra de la Bab al-Azizia, centrul de comandamentul al lui Muammar Kadhafi la Tripoli.

Palatul Elysee nu a confirmat aceste informaţii. "Nu suntem acolo. Vom cere autorizaţii juridice pentru a împiedica folosirea forţei de către Kadhafi", a precizat preşedinţia, subliniind riscurile unui "veto rus şi chinez".

"Dacă va trebui să acţionăm rapid, este nevoie de o rezoluţie a ONU", dar este dificil "pentru moment" să obţinem votarea unei asemenea rezoluţii, potrivit unei surse diplomatice.

"Pentru a împiedica zborurile libiene, putem bombarda piste de decolare de exemplu. Este un exemplu din zece posibilităţi. Există o întreagă gamă, militarii trebuie să spună care este cea mai bună", a adăugat această sursă diplomatică.

Sursa apropiată dosarului a precizat că ar fi vorba despre a "ataca un număr extrem de limitat de puncte, de unde pornesc operaţiunile cele mai mortale" ale aviaţiei colonelului Kadhafi împotriva populaţiei civile libiene.

Unul dintre membrii delegaţiei Consiliului Naţional de Tranziţie, format de opoziţia libiană, primit joi dimineaţă la Palatul Elysee, i-a sugerat preşedintelui francez să "bruieze sistemul de transmisie" al comandamentului lui Muammar Kadhafi. "Este o idee bună", a răspuns Sarkozy, potrivit aceleiaşi surse.

Tot potrivit acestei surse, "există două aviaţii în Europa capabile de asemenea atacuri: cea din Franţa şi cea din Marea Britanie".

Sursa diplomatică a amintit că cele două ţări pledează pentru crearea unei zone de interdicţie aeriană. "Franţa ştie să facă acest lucru", a afirmat sursa, amintind că o asemenea zonă a fost instituită în trecut deasupra Bosniei şi a Kurdistanului irakian.

Nicolas Sarkozy urmează să participe vineri, la Bruxelles, la un summit european, consacrat tulburărilor din lumea arabă şi mai exact situaţiei din Libia.

Franţa a indicat de mai multe ori în ultimele zile că nu vrea ca NATO să fie implicată într-o operaţiune militară în Libia. "NATO nu este organizaţia adaptată" pentru o asemenea operaţiune, a precizat ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe.

"Alături de Marea Britanie, lucrăm la ce se poate face în afara NATO, deoarece drapelul NATO în Libia ar fi provocator, are conotaţii în sudul Mediteranei", a afirmat sursa diplomatică.

Pe de altă parte, "Nicolas Sarkozy a angajat deja demersuri ferme în unele ţări africane, prin ambasadele Franţei, pentru a le cere să-şi supravegheze frontierele, pe unde trec mercenarii" care luptă alături de forţele colonelului Kadhafi, potrivit sursei apropiate de dosar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici