Nouă demonstraţie de forţă a susţinătorilor lui Chavez la Caracas

Zeci de mii de susţinători ai preşedintelui Hugo Chavez, care este spitalizat de aproape şapte săptămâni în Cuba, au ieşit miercuri pe străzi, în Caracas, într-o veritabilă demonstraţie de forţă din partea Guvernului, eclipsând o mică reuniune a opoziţiei.

120 afișări
Imaginea articolului Nouă demonstraţie de forţă a susţinătorilor lui Chavez la Caracas

Nouă demonstraţie de forţă a susţinătorilor lui Chavez la Caracas (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Agitând steaguri şi portrete cu Chavez şi purtând cămăşi şi şepci de culoarea roşie, culoarea partidului aflat la putere, mii de manifestanţi veniţi din mai multe regiuni ale ţării au ocupat centrul şi vestul capitalei, răspunzând unui îndemn de a "prelua (controlul asupra) Caracasului" lansat la jumătatea lui ianuare de către Partidul Socialist Unit din Venezuela (PSUV, la putere).

Coloane au continuat să sosească, colorând în roşu mai multe străzi către cartierul popular "23 ianuarie", către care se îndreptau participanţii la marş. Acest miting pare că a mobilizat cam tot atâtea persoane câte au participat la marele marş de la 10 ianuarie, în cursul căruia susţinători ai lui Hugo Chavez au jurat credinţă preşedintelui, care nu a mai vorbit şi nici nu a mai fost văzut de la plecarea în Cuba, la 10 decembrie.

Ziua de 23 ianuarie marchează sfârşitul regimului dictatorial al lui Marcos Perez Jimenez, în 1958, şi revenirea la un regim democratic.

"Obiectivul (acestui marş) este să confirme angajamentul poporului faţă de preşedintele Chavez, să îl susţină (...) şi să îi arate că, în lume, această sămânţă pe care a semănat-o continuă şi va continua" să crească, a declarat pentru AFP Audrey Ramirez, în vârstă de 43 de ani, o angajată a unei bănci.

Prezent într-o coloană, vicepreşedintele Nicolas Maduro, succesorul desemnat de către Chavez, a declarat în faţa presei că, în 1958, "poporul a fost cucerit de o mare speranţă", "trădată", în opinia sa, de către "burghezia şi imperialismul american".

"Să ne îndreptăm spre socialism, către adevărata fericire şi adevărata democraţie", a scandat el, după care a reintrat în coloană.

În paralel, coaliţia opoziţiei, Masa Unităţii Democratice (MUD), a reuşit să reunească doar vreo 2.000 de persoane, într-un parc din Caracas, a constatat un jurnalist AFP. MUD a preferat, până la urmă, să organizeze doar o manifestaţie mică, contrar intenţiei iniţiale. Manifestaţia s-a desfăşurat la mare distanţă de cea a partidului aflat la putere, pentru a "evita orice confruntare".

Secretarul executiv al MUD Ramon Guillermo Aveledo a denunţat, în cadrul acesteia, "un regim politic de vocaţie autoritaristă".

Potrivit opoziţiei, legea fundamentală a fost încălcată prin unda verde dată la 9 ianuarie de către Curtea Supremă de Justiţie (TSJ) amânării după prevăzută de către Constituţie a depunerii jurământului de către Chavez.

"Guvernul spune că preşedintele merge, că preşedintele face glume. De ce (preşedintele) nu se adresează ţării, pentru a le oferi o asigurare susţinătorilor săi şi venezuelienilor", s-a întrebat liderul opoziţiei Henrique Capriles, în cadrul reuniunii MUD.

Atmosfera politică s-a tensionat în ultimele săptămâni în Venezuela. Opoziţia se plânge de invective frecvente din partea Guvernului, în timp ce puterea afirmă cu regularitate că sunt planificate lovituri de stat, atât de către opozanţi din interior, cât şi din exteriorul ţării, prezentaţi ca membri de "extremă dreapta" şi controlaţi de opozanţi aflaţi în Statele Unite.

"Urmărim de câteva săptămâni grupări care s-au infiltrat în ţară şi care au ca obiectiv să atenteze la viaţa (preşedintelui Adunării Naţionale) Diosdado Cabello şi la viaţa mea", a declarat Maduro în faţa manifestanţilor care îl susţin pe Chavez, fără să ofere detalii.

Maduro şi ministrul pentru Petrol Rafael Ramirez au efectuat o vizită în Cuba, miercuri seara, pentru a se întâlni cu Chavez, potrivit unui comunicat oficial publicat la Havana.

De când se află în Cuba, unde a fost operat a patra oară de un cancer la nivelul zonei pelviene, preşedintele nu a mai vorbit şi nu a mai apărut în public, în timp ce natura şi locul exacte ale cancerului de care suferă sunt ţinute secrete în continuare. Înainte de plecare, el i-a delegat o parte din puteri lui Maduro.

În ultimul comunicat oficial pe această temă, publicat la 13 ianuarie, se anunţa că starea sănătăţii lui Chavez, aflat la putere din 1999, a evoluat în mod "favorabil". Guvernul a vorbit marţi despre veşti "încurajatoare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici