O nouă erupţie vulcanică în Islanda. Spaţiul aerian islandez a fost închis

Spaţiul aerian islandez a fost închis temporar, duminică dimineaţa, din cauza erupţiei vulcanului Grimsvoetn, cel mai activ din ţară, care a declanşat un imens nor de fum, au anunţat autorităţile aeroportuare (Isavia).

3621 afișări
Imaginea articolului O nouă erupţie vulcanică în Islanda. Spaţiul aerian islandez a fost închis

O nouă erupţie vulcanică în Islanda. Spaţiul aerian islandez a fost închis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aeroportul Keflavik, principalul nostru aeroport internaţional se închide. Spaţiul aerian se închide", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Isavia, Hjordis Gudmundsdottir, cu puţin timp înainte de ora 09.00 GMT (12.00 ora României).

Această măsură ar urma să fie valabilă "cel puţin în orele următoare", potrivit purtătoarei de cuvânt, care a declarat că un nou anunţ va fi făcut la ora 12.00 GMT (15.00 ora României).

Vulcanul Grimsvoetn, situat sub gheţarul Vatnajoekull din sud-estul Islandei, a intrat în erupţie sâmbătă, potrivit Institutului meteorologic islandez. Grimsvoetn este vulcanul cel mai activ din ţară, cu nouă erupţii în perioada 1922-2004.

Erupţia a generat un imens nor de fum, care duminică, în jurul orei 08.00 GMT (11.00 ora României) se ridica la o altitudine de "cel puţin 17 kilometri, poate puţin mai mult", potrivit lui Einar Kjartansson, geofizician la institutului de meteorologie.

Sâmbătă seara, acest nor se ridicase la aproape 20 de kilometri, potrivit institutului.

Erupţia vulcanului, puţin probabil să perturbe traficul aerian internaţional

Erupţia vulcanului Grimsvoetn nu ar trebui să perturbe traficul aerian aşa cum s-a întâmplat în 2010 în cazul vulcanului Eyjafjöll, a apreciat duminică un specialist al Institutului meteorologic islandez.

"Nu cred că va avea acelaşi efect ca Eyjafjoell, pentru că cenuşa nu este la fel de fină", a declarat pentru AFP geofizicianul Gunnar Gudmundsson.

"Nu cred că va avea multe efecte asupra zborurilor internaţionale, nici că va determina închiderea unor aeroporturi în străinătate", a adăugat el, apreciind că traficul intern ar putea fi perturbat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici