O activistă Greenpeace încarcerată în Rusia se simte "îngrozită", afirmă tatăl tinerei

Britanica deţinută în Rusia în cazul activiştilor Greenpeace arestaţi la sfârşitul lui septembrie este "îngrozită", a declarat tatăl acesteia miercuri, la Londra, precizând că a putut să vorbească cu ea la telefon.

216 afișări
Imaginea articolului O activistă Greenpeace încarcerată în Rusia se simte "îngrozită", afirmă tatăl tinerei

O activistă Greenpeace încarcerată în Rusia se simte "îngrozită", afirmă tatăl tinerei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am vorbit cu ea acum cinci zile. Este îngrozită. Este vorba despre necunoscut. Condiţiile (de detenţie) sunt rudimentare", a declarat Clifford Harris, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, Alexandra este singura dintre cei şase britanici deţinuţi în acest caz care a putut să îşi sune familia în ultimele săptămâni.

Clifford Harris a făcut aceste declaraţii în urma unei întâlniri între familiile celor şase britanici cu oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Londra.

Nava Arctic Sunrise a fost imobilizată la sfârşitul lui septembrie de Paza de Coastă rusă în Marea Barents, după ce membri ai echipajului au abordat o platformă petrolieră rusă cu scopul de a încerca să afişeze o banderolă denunţând riscuri de natură ecologică.

Cei 30 de membri ai echipajului navei, între care 26 de cetăţeni străini, au fost plasaţi în detenţie timp de două luni, la Murmansk, în nord-vestul Rusiei. Ei au fost inculpaţi pentru "piraterie în grup organizat" şi riscă 15 ani de închisoare.

"Este o situaţie oribilă", a declarat miercuri Russell Bryan, al cărui frate Kieron, în vârstă de 29 de ani, se află printre deţinuţi. "Kieron este realizator şi jurnalist. Nu ar fi trebuit să se afle în această situaţie. Sunt foarte furios. Inculpările sunt absolut ridicole. Când îmi imaginez că Kieron ar putea ispăşi 15 ani de închisoare mi se rupe sufletul", a adăugat el.

Sue Turner, mama lui Iain Rogers, maşinist pe Arctic Sunrise, a apreciat că "persoanele care au rămas pe Arctic Sunrise şi se aflau în apele internaţionale nu ar fi trebuit să fie arestate".

Familiile au declarat că oficiali din cadrul Ministerului britanic al Afacerilor Externe păreau "optimişti" în privinţa unei soluţionări a cazului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici