O închisoare CIA se afla pe o stradă intens circulată din Bucureşti

Una dintre închisorile secrete ale CIA s-a aflat într-o clădire renovată situată pe o stradă intens circulată din Bucureşti, au declarat foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane, citaţi de New York Times în ediţia electronică.

785 afișări
Imaginea articolului O închisoare CIA se afla pe o stradă intens circulată din Bucureşti

O închisoare CIA se afla pe o stradă intens circulată din Bucureşti (Imagine: MIRA)

CIA a cerut, în martie 2003, liderului unei baze a agenţiei în Europa să coordoneze construirea unor închisori secrete în care să fie plasaţi câte cinci-şase dintre cei mai periculoşi terorişti din lume în mai multe state, printre care şi România. Kyle D. Foggo, în perioada repsectivă şef al uneia dintre principalele baze de aprovizionare ale agenţiei în Europa (Germania), cunoscut ca Dusty, trecea drept mare amator de trabuc şi burbon, capabil să piloteze un avion către orice destinaţie din lume sau să obţină arme, alimente sau bani la cererea CIA. El a acceptat ulterior detaşarea în cadrul unei misiuni de spionaj în Afganistan şi Irak.

Foggo a supervizat construirea a trei centre de detenţie, fiecare construit pentru a găzdui cinci-şase deţinuţi, potrivit unor foşti oficiali CIA. Una dintre înshisori era o clădire renovată de pe o stradă intens circulată din Bucureşti, o alta era situată într-o regiune izolată din Maroc şi o a treia în afara unui oraş din fostul bloc sovietic, au precizat sursele. Clădirile erau construite la fel pentru ca deţinuţii să nu îşi dea seama unde anume se află.

Despre existenţa reţelei de închisori secrete pentru membrii al-Qaida se ştia de mult, dar detalii cu privire la modul de construire, locaţie şi administrare au fost dezvăluite recent de foşti oficiali ai agenţiei. Aceste închisori aveau să devină un element foarte important al programului administraţiei George W. Bush împotriva terorismului.

Suspecţi de terorism

Foggo, care execută în prezent o sentinţă de trei ani într-o închisoare din Kentucky, lucra cu ofiţeri, ingineri şi angajaţi ai CIA la construirea închisorilor şi folosea materiale disponibile local, potrivit oficialilor. În vârstă de 55 de ani, bărbatul a refuzat să dezvăluie informaţii clasificate legate de program şi nu a fost acuzat de abuzuri în legătură cu închisorile secrete, ci numai de prejudicierea agenţiei în schimbul unor foloase personale. Înainte de a părăsi CIA, în 2006, el devenise al treilea în ierarhie, dar performaţele sale au lăsat foarte mult de dorit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici