O misiune AIEA vizitează centrala nucleară ucraineană Zaporojie, în apropiere de linia frontului

O echipă a organismului de supraveghere nucleară al ONU s-a deplasat spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie, a anunţat şeful agenţiei, în timp ce Rusia şi Ucraina se acuză reciproc în privinţa bombardamentelor din apropierea acesteia, alimentând temerile privind un dezastru, scrie Reuters.

282 afișări
Imaginea articolului O misiune AIEA vizitează centrala nucleară ucraineană Zaporojie, în apropiere de linia frontului

Capturată de trupele ruseşti în martie, dar administrată de personal ucrainean, Zaporojie a fost un punct fierbinte într-un conflict care s-a transformat într-un război de uzură purtat în principal în estul şi sudul Ucrainei, la şase luni după ce Rusia a lansat invazia.

"Trebuie să protejăm siguranţa şi securitatea celei mai mari instalaţii nucleare din Ucraina şi din Europa", a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), într-o postare pe Twitter.

O echipă a AIEA pe care o conduce va ajunge la uzina de pe râul Dnipro, în apropierea liniei frontului din sudul Ucrainei, în cursul acestei săptămâni, a declarat Grossi, fără a preciza ziua preconizată a sosirii lor.

AIEA a postat separat pe Twitter că misiunea va evalua daunele fizice, va evalua condiţiile în care lucrează personalul de la centrală şi "va determina funcţionalitatea sistemelor de siguranţă şi securitate".

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Ucraina au cerut retragerea echipamentelor militare şi a personalului din complexul nuclear, cel mai mare din Europa, pentru a se asigura că nu este o ţintă.

În contextul temerilor tot mai mari privind un accident nuclear într-o ţară încă bântuită de dezastrul de la Chornobîl din 1986, autorităţile din Zaporojie distribuie tablete de iod şi îi învaţă pe locuitori cum să le folosească în cazul unei scurgeri de radiaţii.

Forţele ruse au tras asupra Enerhodar, oraşul în care se află centrala, a declarat duminică seara târziu şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe canalul său de Telegram, alături de o înregistrare video cu pompierii care sting maşinile în flăcări.

"Ei provoacă şi încearcă să şantajeze lumea", a declarat Andriy Yermak.

Armata ucraineană a raportat anterior bombardarea a încă nouă oraşe de pe malul opus al râului Nipru.

Ministerul rus al Apărării a raportat mai multe bombardamente ucrainene la uzină în weekend. Nouă obuze trase de artileria ucraineană au căzut în incinta uzinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"În prezent, personalul tehnic cu normă întreagă monitorizează starea tehnică a centralei nucleare şi asigură funcţionarea acesteia. Situaţia radiaţiilor în zona centralei nucleare rămâne normală", a precizat el într-un comunicat.

Agenţia de ştiri de stat rusă a citat autorităţile care au declarat că au doborât o dronă ucraineană care intenţiona să atace depozitul de deşeuri nucleare de la centrală.

Două dintre reactoarele centralei au fost deconectate de la reţeaua electrică săptămâna trecută din cauza bombardamentelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici