O nouă EXPLOZIE în Volgograd: Cel puţin 15 oameni au murit şi 27 au fost răniţi. Puterea exploziei, echivalentă cu cea a patru kilograme de TNT - VIDEO

Cincisprezece persoane au murit şi alte 27 au fost rănite în urma unei explozii produse luni dimineaţă într-un troleibuz din Volgograd, în sud-vestul Rusiei, unde un atentat sinucigaş a provocat moartea a 17 persoane, duminică, au anunţat agenţiile ruse.

4404 afișări
Imaginea articolului O nouă EXPLOZIE în Volgograd: Cel puţin 15 oameni au murit şi 27 au fost răniţi. Puterea exploziei, echivalentă cu cea a patru kilograme de TNT  - VIDEO

O nouă EXPLOZIE în Volgograd: Cel puţin 12 oameni au murit şi 28 au fost răniţi. Rusia a deschis o anchetă pentru ATENTAT TERORIST - VIDEO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Explozia troleibuzului de la Volgograd, echivalentă cu explozia a patru kilograme de TNT

Puterea exploziei produse în troleibuzul vizat de atentatul comis luni la Volgograd este echivalentă cu cel puţin patru kilograme de TNT, a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului rus de anchetă, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

Potrivit agenţiei, Ministerul rus al Sănătăţii Publice a anunţat că au fost ucise 15 persoane, iar alte 27 de persoane erau în continuare spitalizate.

Cinci dintre răniţi au murit în spital, bilanţul iniţial de zece morţi crescând la 15, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 10:55 Anchetatorii ruşi susţin că au identificat o legătură între cele două atentate de la Volgograd

Atentatul comis luni dimineaţa într-un troleibuz la Volgograd, în sud-vestul Rusiei, este opera unui kamikaze şi pare să aibă legătură cu cel comis cu o zi înainte în gara centrală din oraş, au anunţat anchetatorii, citaţi de AFP.

Primele elemente ale anchetei privind acest atentat arată că "dispozitivul exploziv a fost declanşat de un kamikaze de sex masculin", a precizat comitetul de anchetă rus într-un comunicat.

Explozibilul folosit pentru atentat prezintă elemente "identice" cu cel folosit duminică, ceea ce "confirmă versiunea unei legături între cele două atentate", a adăugat acest organism.

Cel puţin 14 persoane au murit în acest atentat, potrivit ultimului bilanţ anunţat de Ministerul rus al Sănătăţii.

"Numărul morţilor a crescut la 14, iar cel al răniţilor la 28", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Salatai, citat de agenţiile ruse.

UPDATE 9:50 Bilanţul exploziei din Volgograd a crescut la 12 morţi şi 28 de răniţi

Bilanţul exploziei produse luni dimineaţă într-un troleibuz în oraşul Volgograd s-a ridicat la 12 morţi şi 28 de răniţi, a anunţat Ministerul rus al Sănătăţii, citat de agenţia Itar-Tass, în pagina electronică.

Două dintre persoanele rănite au murit la spital, ceea ce a ridicat bilanţul victimelor la 12. Potrivit ultimelor informaţii oferite de reprezentantul Ministerulul Sănătăţii, Oleg Salagai, alte 28 de persoane rănite a fost internate în spital.

Atacul de luni s-a produs la o oră de vârf pe una dintre cele mai aglomerate străzi ale oraşului. Numeroşi locuitori, care s-au adunat în spatele cordonului amplasat de poliţie la locul exploziei susţin că în troleibuz se aflau mulţi elevi care mergeau la şcoală.

"A fost un zgomot puternic, apoi o lumină şi tot drumul era în fum. Trecătorii nu au înţeles ce s-a întâmplat, într-o primă fază. Dar apoi, când au văzut flăcările ieşind din troleibuz şi cadavrele victimelor în jur, au fost îngroziţi", a declarat una dintre martorele oculare, Polina.

UPDATE Cel puţin 23 de răniţi în urma exploziei de luni de la Volgograd

Cel puţin 23 de persoane, inclusiv un copil în vârstă de un an, au fost transportate la spital după atacul cu bombă comis luni dimineaţa împotriva unui troleibuz în oraşul rus Volgograd, au declarat serviciile medicale regionale pentru Itar-Tass, relatează agenţia rusă în pagina electronică.

Potrivit ultimelor informaţii, cel puţin zece persoane au murit şi alte 23 au fost rănite.

Bomba a explodat în momentul în care troleibuzul traversa o zonă apropiată de una dintre pieţele oraşului.

Un reporter al Itar-Tass, care s-a aflat la faţa locului, a declarat că troleibuzul a fost spulberat de explozie, din el rămânând doar carcasa metalică. Trupurile neînsufleţite ale victimelor zac în jurul acestuia.

Primele informaţii sugerează că explozia de luni dimineaţă a fost opera unui atacator sinucigaş, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate.

"Acest lucru este sugerat de caracterul exploziei şi de fragmentele umane găsite la faţa locului", a declarat sursa citată.

Guvernatorul regional Serghei Bojenov şi ministrul rus al Sănătăţii, Veronika Skvorţova, care a ajuns la Volgograd cu o zi înainte în legătură cu un alt atac terorist, au venit la locul exploziei.

Bilanţul preliminar a fost confirmat pentru agenţiile ruse de purtătorul de cuvânt al comitetului de anchetă rus, Vladimir Markin, şi de Ministerul de Interne. O sursă din cadrul comitetului de anchetă din regiunea Volgograd, situată în apropiere de zona instabilă a Caucazului rus, a afirmat că este vorba despre un "atentat".

Zece persoane au fost rănite, potrivit unui bilanţ provizoriu întocmit de Ministerul local pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat purtătoarea de cuvânt a acestuia, Irina Gogoleva, pentru agenţia Interfax.

Explozia a avut loc la ora locală 08.23 (06.23 ora României), a precizat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă într-un comunicat.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă, vehiculul a fost total distrus de explozie.

Rusia a deschis o anchetă pentru "atentat terorist" după explozia din Volgograd

O anchetă pentru "atentat terorist" a fost deschisă după explozia soldată cu zece morţi, luni dimineaţa, într-un troleibuz din Volgograd (sud-vest), unde un atentat sinucigaş a provocat deja moartea a 17 persoane, duminică, a anunţat un purtător de cuvânt al comitetului de anchetă, citat de AFP.

"A fost deschisă o anchetă pentru atentat terorist şi trafic de arme", a declarat pentru agenţiile ruse Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al comitetului de anchetă, organismul care se ocupă de principalele investigaţii din Rusia.

Duminică, un atentat atribuit unui kamikaze a provocat moartea a 17 persoane în gara aceluiaşi oraş, foarte frecventată la sfârşitul săptămânii, ce a reprezentat începutul sărbătorilor de iarnă pentru numeroşi ruşi.

Atentatul a intensificat temerile privind securitatea Jocurilor Olimpice de iarnă organizate în februarie la Soci, staţiune balneară situată la poalele Caucazului.

Măsurile de securitate au fost consolidate în toate gările şi aeroporturile principale din Rusia, după atentatul de duminică.

Autorităţile regionale au anunţat că au ridicat nivelul alertei teroristei în regiunea Volgograd pentru următoarele 15 zile.

Rebeliunea islamistă încearcă să înfiinţeze un stat islamist în Caucazul de Nord, iar liderul său, Doku Umarov, inamicul numărul unu al Kremlinului, a făcut apel, în iulie, într-o înregistrare video la atacuri pentru a împiedica "prin toate mijloacele" desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici