O statuie dispărută a fost găsită într-un lac de pe Insula Paştelui

Într-un albie uscată a unui lac, arheologii de pe Rapa Nui, cunoscută şi sub numele de Insula Paştelui, au descoperit o statuie demult dispărută.

775 afișări
Imaginea articolului O statuie dispărută a fost găsită într-un lac de pe Insula Paştelui

Matías Morel, Wikipedia Commons

Noua descoperire este o altă statuie moai, una din cunoscutele figuri de piatră situate în jurul insulei.

Cercetătorii speră să găsească alte relicve antice, inclusiv unelte suplimentare. De asemenea, ei plănuiesc să efectueze datarea cu radiocarbon pentru a determina vârsta sculpturii. 

„Credem că ştim toate despre moai, dar apoi apare unul nou”, spune Terry Hunt, arheolog la Universitatea din Arizona. 

El adaugă: „Când există o statuie moai scufundată în lac, probabil că sunt mai multe”.

Sursa FOTO - APF

Statuia recent descoperită este mai mică decât celelalte aproape 1.000 de statui de pe insulă, care pot măsura până la 10 metri înălţime şi pot cântări până la 80 de tone. Ele reprezintă „strămoşii divinizaţi” ai insulelor, spune Hunt.

Poporul Rapa Nui a sculptat statuile moai din cenuşă vulcanică, solidificată între aproximativ 1300 şi 1600 d.Hr.

Multe dintre statui sunt situate pe platforme de piatră cunoscute sub numele de ahu.

Cele mai vizibile părţi ale monoliţilor sunt capetele lor, deoarece trunchiul lor este îngropat sub pământ. Unele statui au pietre roşii în vârful capului, numite pukao, despre care se crede că reprezintă o pălărie sau un nod de păr,  transmite Smithsonian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici