Obama evocă rolul de conducere al SUA pe plan global, dar este prudent privind conflictele militare

Preşedintele american, Barack Obama, a evocat, în discursul rostit la Academia militară West Point, rolul de conducere al Statelor Unite la nivel global, afirmând totuşi că Washingtonul trebuie să aibă o atitudine prudentă faţă de implicarea în conflicte militare.

210 afișări
Imaginea articolului Obama evocă rolul de conducere al SUA pe plan global, dar este prudent privind conflictele militare

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama prezintă, în discursul de miercuri, perspectivele în materie de politică externă pentru ultimii doi ani ai mandatului de preşedinte.

"Statele Unite sunt la finalul unei perioade îndelungate de războaie. Dar izolaţionismul nu este o opţiune în secolul XXI", a subliniat preşedintele SUA.

"După al II-lea Război Mondial, unele dintre cele mai costisitoare erori pe care le-am făcut nu au fost generate de atitudinea de reţinere, ci de graba de a ne aventura în operaţiuni militare fără a lua în calcul toate consecinţele", a spus Obama.

Liderul de la Casa Albă a precizat că va discuta cu Congresul pentru intensificarea asistenţei oferite opoziţiei din Siria.

Marţi, Obama a anunţat reducerea la 9.800 a numărului militarilor americani în Afganistan în 2015 şi retragerea totală a trupelor până la sfârşitul anului 2016.

În plus, preşedintele american a propus crearea unui fond de cinci miliarde de dolari destinat activităţilor de combatere a terorismului.

"Aceste resurse ne-ar oferi flexibilitatea necesară pentru a îndeplini diverse misiuni, inclusiv antrenarea serviciilor de securitate din Yemen care luptă împotriva reţelei Al-Qaida, susţinerea unei forţe multinaţionale pentru menţinerea păcii în Somalia, colaborarea cu aliaţii europeni pentru instruirea forţelor de ordine din Libia, asistenţa oferită operaţiunilor franceze din Mali", a explicat Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici