Occidentul salută demisia lui Hosni Mubarak, urmată de îngrijorare şi bucurie în Orientul Mijlociu

Statele occidentale au salutat demisia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, rămânând prudente asupra evoluţiei situaţiei în Egipt, în timp ce scene de bucurie au avut loc în mai multe ţări din Orientul Mijlociu.

17 afișări
Imaginea articolului Occidentul salută demisia lui Hosni Mubarak, urmată de îngrijorare şi bucurie în Orientul Mijlociu

Occidentul salută demisia lui Hosni Mubarak, urmată de îngrijorare şi bucurie în Orientul Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Egiptul nu va mai fi niciodată acelaşi", a afirmat vineri preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, la câteva ore după demisia lui Mubarak, cerând armatei să asigure o tranziţie spre democraţie "credibilă în ochii poporului egiptean".

"Egiptenii au spus clar că nimic nu va fi acceptabil cu excepţia unei democraţii veritabile", a subliniat el, avertizând că "zile dificile" s-ar putea anunţa în ţară.

Casa Albă a apreciat de asemenea că regimul islamic iranian se teme de "voinţa poporului său", după manifestaţiile populare fără precedent din Egipt.

"Vocea poporului egiptean (...) a fost ascultată", a afirmat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, făcând apel la o "tranziţie transparentă, în ordine şi paşnică".

Salutând plecarea lui Mubarak, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat convins că ţara va rămâne "o forţă pentru stabilitatea şi securitatea regiunii".

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a apreciat că Hosni Mubarak "a ascultat vocea poporului egiptean" şi a făcut apel la un Guvern reprezentativ.

Demisia preşedintelui Mubarak este "o schimbare istorică", a declarat la rândul său cancelarul german, Angela Merkel, făcând apel la noul regim egiptean să respecte "securitatea Israelului" şi tratatul de pace cu această ţară.

Premierul canadian Stephen Harper a făcut apel la Cairo să "garanteze respectarea" păcii cu Israelul şi "respectarea drepturilor persoanelor, inclusiv ale minorităţilor, în special cele religioase".

Egiptul trebuie să se îndrepte către "un Guvern civil şi democratic", a subliniat la rândul său premierul britanic, David Cameron.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a salutat decizia "curajoasă şi necesară" a lui Mubarak şi şi-a exprimat speranţa că noile autorităţi vor organiza alegeri "libere şi transparente".

Ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Trinidad Jimenez, a făcut apel la o tranziţie "rapidă şi paşnică" spre democraţie, ca şi şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, sau premierul australian, Julia Gillard, care a insistat asupra formării unui "Guvern civil" după alegeri.

În opinia ministrului suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, "ceea ce se va întâmpla acum va fi crucial pentru posibilităţile democratice ale Egiptului". Premierul grec, Georges Pandreu, a apreciat că procesul de democratizare a Egiptului va fi dificil şi laborios".

Elveţia a decis să blocheze "cu efect imediat" orice bunuri pe care le-ar putea deţine în Confederaţie Hosni Mubarak şi anturajul său.

Moscova părea să aibă dificultăţi în a reacţiona. Agenţiile ruse de presă au difuzat declaraţia şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care nu face nici o menţiune privind demisia lui Mubarak şi îşi exprimă speranţa privind "restabilirea stabilităţii" în Egipt, în urma "ultimelor evenimente".

China s-a pronunţat şi ea pentru o revenire la "stabilitate şi ordine publică pe cât de rapid posibil", potrivit Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Israelul, care se teme de o consolidare a islamismului în favoarea schimbărilor, a reacţionat cu prudenţă, sperând că tranziţia care începe va avea loc fără probleme.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat plecarea lui Hosni Mubarak, apreciind că este "începutul victoriei revoluţiei", iar scene de bucurie şi concerte de claxoane au avut loc în mai multe ţări din Orientul Mijlociu, în special în Liban, Iordania, Qatar şi Yemen.

Iranul a apreciat că egiptenii au obţinut "o mare victorie", în timp ce Fraţii Musulmani din Iordania au evocat o "lecţie pentru multe regimuri arabe".

În Tunisia, unde o mişcare de contestare comparabilă celei din Egipt a provocat căderea regimului preşedintelui Ben Ali, o explozie de bucurie a avut loc pe străzile capitalei.

Guvernul tunisian a salutat la rândul său "lupta poporului egiptean şi sacrificiile sale", precum şi "rolul armatei egiptene în protecţia ţării şi a egiptenilor în cursul ultimelor săptămâni dificile".

Turcia a transmis "felicitările" sale poporului egiptean şi a declarat că aşteaptă un nou "sistem" care să răspundă cerinţelor poporului.

Emiratele Arabe Unite s-au declarat încrezătoare în capacitatea armatei de a conduce ţara "astfel încât să răspundă aspiraţiilor şi speranţelor poporului egiptean".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici