Mii de egipteni euforici se află în piaţa Tahrir, în prima zi fără Hosni Mubarak - VIDEO

Câteva mii de egipteni euforici se aflau în continuare, sâmbătă dimineaţă, în piaţa Tahrir din Cairo, la o zi după demisia preşedintelui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de protestatari.

40 afișări
Imaginea articolului Mii de egipteni euforici se află în piaţa Tahrir, în prima zi fără Hosni Mubarak - VIDEO

Mii de egipteni euforici se află în piaţa Tahrir, în prima zi fără Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe podul care duce spre una dintre intrările în piaţa Tahrir, simbolul contestării populare care l-a înlăturat pe Mubarak după aproape 30 de ani la putere, un grup de tineri dansau, arborând drapele egiptene şi oprind maşinile pentru a-i felicita pe şoferi.

În piaţă, câţiva încă dormeau, dar mulţi au petrecut toată noaptea sărbătorind. Unii dintre ei erau răguşiţi după cât au strigat de bucurie la anunţul potrivit căruia Mubarak demisionează şi transferă puterea armatei.

Tancuri erau în continuare postate la unele intrări în piaţă, aşa cum au rămas în cele peste două săptămâni de revoltă.

Mai multe grupuri de tineri se încălzeau lângă un foc improvizat, în timp ce alţii aplaudau militanţii care cereau, de la tribună, continuarea "luptei" pentru un Egipt "democratic".

"Este sărbătoare, ne-am născut din nou", afirmă Ussama Tufic Saadallah, un inginer agronom de 40 de ani.

"Este sfârşitul nedreptăţii! Am fost în întârziere în raport cu alte ţări, acum avem o valoare în ochii lumii străine, ai lumii arabe", adaugă el.

"Vrem ca toţi deţinuţii politici să fie eliberaţi", adaugă acest bărbat, care susţine că a fost deţinut, săptămâna trecută, timp de patru zile de poliţia militară.

Anunţul demisiei lui Mubarak, în vârstă de 82 de ani, a intervenit în cea de-a 18-a zi a revoltei populare, în timp ce peste un milion de persoane manifestau împotriva lui în tot Egiptul.

Puternica armată egipteană, de acum aflată la conducerea celei mai populate ţări din lumea arabă, a dat asigurări că nu intenţionează să se substituie "legitimităţii dorite de popor".

Mohamed Rida, în vârstă de 26 de ani, aşteaptă formarea rapidă a unui "Guvern civil". "Aşteptăm un nou comunicat al armatei. Nu vrem să fim guvernaţi de militari. Noi aspirăm la un Guvern de coaliţie cu oameni experimentaţi", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici